Als er iets vervelend kan zijn is dat je smartphone na een uurtje of twee surfen, tweeten en whatsappen alweer bijna leeg is. Gelijk paniek, want hoe kun je zo nog de dag doorkomen? Je moet nog een mailtje sturen, je bent aan het whatsappen met 5 vrienden tegelijk, je moet nog twee uur in de trein zitten en je moet vanavond nog weten hoe je vanaf het station bij dat feestje komt. Een smartphone vreet veel stroom en dat kan vaak voor paniek zorgen als je nog een hele dag moet doorkomen met 15% batterij. Maar gelukkig is er een knappe kop geweest die hier een oplossing voor heeft bedacht.

Intel International Science and Engineering Fair

Ieder jaar doen zo’n 7 miljoen middelbare scholieren van over de hele wereld onderzoeksprojecten op het gebied van wetenschap en techniek en presenteren de uitkomsten hiervan tijdens lokale wetenschaps-wedstrijden, in de hoop dat ze uitgekozen worden om naar de Intel International Science and Engineering Fair (ISEF)  te mogen gaan. de Intel ISEF is een initiatief van computerbedrijf Intel en is alleen toegankelijk voor de echte nerds en whizkids onder ons. Het is een 1 week-durende viering van wetenschap, technologie, techniek en wiskunde. Tijdens het evenement mogen de jonge ‘innovators’ hun ideeën delen en hun grensverleggende onderzoek aan het grote publiek tonen. Ze strijden hiermee voor meer dan 4 miljoen euro aan prijzen en beurzen.

Intel Foundation Young Scientist award

De gelukkige winnares van 50,000 euro aan beurzen is de 18-jarige Amerikaanse Eesha Khare. Net als iedere andere jongere heeft zij last van het feit dat de batterij van haar telefoon zo snel leeg ging. Met die inspiratie begon ze te werken aan de ‘energy-storage’ technologie en ontwikkelde ze een apparaatje dat in staat is om binnen 20 seconden volledig op te laden. Het apparaatje  is klein en flexibel en kan veel energie opslaan op een kleine ruimte. Het apparaatje is ongeveer een centimeter lang en een paar millimeter dik. Het laadt in wel 20 -30 seconden volledig op, houdt zijn lading voor een lange tijd en kan wel 10.000 keer herladen worden. Ideaal voor in een mobiele telefoon dus!

Kennis, nieuwsgierigheid en ervaring

Dit is weer een mooi voorbeeld van een jongere die haar kennis en nieuwsgierigheid heeft gecombineerd met haar dagelijkse ervaringen als jongere en hiermee veel invloed zal hebben op ons dagelijkse leven. Een gouden combinatie als je het aan ons vraagt! Ook Google heeft Eesha’s uitvinding opgemerkt en heeft al interesse getoond om haar uitvinding te kopen. Voor Eesha staat nog een mooie toekomst te wachten.

Bekijk hier onder het filmpje van Eesha’s overwinning en krijg een beeld van de Intel ISEF.

Bron 1 & Bron 2