De aankomende maanden gaan we aan de slag met een bijster interessant thema; nieuwe idolen. Waar ik vroeger gilde om de Spice Girls, zijn dat nu vloggers en YouTubers. Op zaterdag 22 april waren we op de Dutch YouTube Gathering. Een giga evenement in Utrecht waar jongeren de kans krijgen om hun online video helden te ontmoeten.

We horen je nu denken, vloggers en YouTubers, dat is toch allebei online video? Allemaal een pot nat. Nou niet dus. In deze blog leggen we je uit wat het verschil is tussen een vlogger en YouTuber. En nemen we je mee in de wereld van verschillende type vlogs.

Vlogger vs. YouTuber

Als je met jongeren praat over vlogs en YouTube dan is het hun grootste irritatie als je niet begrijpt wat het verschil is tussen een vlogger en YouTuber. Een YouTuber is iemand die content maakt voor YouTube. Of te wel, iedereen die een filmpje maakt voor YouTube is een YouTuber.

Een vlogger is iemand die zichzelf filmt. Je ziet de vlogger ook constant voor de camera en hij of zij filmt de hele dag wat ze doen. Bij een YouTuber hoeft het dus niet te zijn dat hij/zij zelf in beeld is wanneer er een video wordt gemaakt. Vaak publiceren vloggers ook op vaste tijdstippen. Een van de bekendste vloggers is Enzo Knol, hij plaatst iedere dag om 16.00 een vlog en om 19.00 een Minecraft video (een bekende game onder jongeren).

Van shoplog tot gamevlog

Er zijn allerlei verschillende categorieën van vlogs en YouTube filmpjes. Op YouTube is voor ieder wat wils. Hieronder 4 populaire categorieën:

Shoplog

De shoplog is een video met de buit van een middagje shoppen. Denk hierbij aan kleding, make-up of gadgets. Een populaire vlogster die dit doet is Beautynezz. Een populaire vlogster die dit doet is Beautynezz. Beautynezz vlogt vanuit Nederland en Amerika over de nieuwste trends in beauty en fashion.

Game vlog

Een andere enorm populaire categorie op YouTube zijn gaming video’s. Enzo Knol maakt bijvoorbeeld Minecraft video’s. Een andere populaire vlogger rondom games is GameMeneer. Dagelijks maakt hij game vlogs. Hij heeft zelfs pas nog zijn eigen boek uitgebracht en heeft ook een eigen kledinglijn. In zijn vlogs speelt hij games, waarbij hij zichzelf ook filmt. Er zitten grappen in, maar vooral speelt hij games waarbij hij dus laat zien hoe hij dat doet.

Do It Yourself vlog

DIY staat voor Do It Yourself. Dit zijn video’s met instructies hoe je iets maakt, van eten tot kunst. YouTube staat er vol mee. Een populaire vlogster is Sabrina Putri. Zij heeft een groot inspiratiekanaal, zoals ze zelf zegt van roomdecor tot outfit. In de onderstaande video laat ze jongeren zien hoe ze goedkoop en makkelijk hun schoolspullen kunnen opleuken.

Review video’s

Op de Dutch YouTube Gathering viel me gelijk een vlogster op: OnneDi! Een meisje met knalroze haar die tekeningen, kadootjes en veel knuffels kreeg tijdens haar meet & greet. Zij heeft een populaire vlog die ‘Leuk of Meuk’ heet. Daarin test ze elke vrijdag allerlei spullen en bepaalt ze of het leuk of meuk is.

#Nieuwidolen

Vloggen en YouTube, het is een hele eigen wereld. We hopen dat we met deze blog (ouderwetsss!) een kijkje in de keuken hebben gegeven in deze wondere wereld waar jongeren dagelijks mee bezig zijn! Volg ook op Facebook, Instagram, Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven over deze #nieuweidolen.