Jonge stellen laten elkaar op verschillende manieren zien hoe verliefd ze zijn, denk aan het uitwisselen van armbandjes en het hand in hand lopen met elkaar. De digitale wereld geeft een andere draai aan samen dingen delen als je verliefd bent…

Als jij die van jou geeft, dan geef ik die van mij

De NY Times signaleerde het delen van wachtwoorden van e-mail en Facebook onder jongeren. Of het creëren van een zelfde wachtwoord. Op deze manier laten ze elkaar prive e-mail lezen. Ze zeggen zich bewust te zijn van de gevaren van het delen van je wachtwoord, ze weten dat er een punt kan komen waarop online geheimen tegen ze gebruikt kunnen worden. En dat is precies de reden waarom ze het wachtwoord delen, een machtig symbool van de liefde.

Wachtwoord delen is een teken van vertrouwen

Jongeren geven aan dat het een teken is van vertrouwen, ze hebben niks voor elkaar te verbergen. En daarnaast geven de jongeren in het artikel aan dat ze weten dat hun vriendje niet hun online reputatie zou schaden. Een onderzoek van Pew Internet and American Life project liet zien dat 30 procent van de tieners die regelmatig online zijn hun wachtwoord delen met een beste vriend of lover. Meisje delen 2x zo vaak hun wachtwoord als jongens. Het onderzoek werd gedaan onder zo’n 770 jongeren tussen de 12 en 17 jaar. Ook 2.000 interviews met ouders en studieadviseurs bevestigen dit beeld.

Wachtwoord afgeven om onafgeleid te studeren

Ook studenten delen hun wachtwoord met elkaar, maar wel om een compleet andere reden dan elkaars berichten kunnen lezen. Ze laten vrienden hun wachtwoord veranderen en beheren zodat ze niet afgeleid raken tijdens het studeren voor een examen.

Een mooi voorbeeld wat er verandert bij jongeren sinds het digitale tijdperk. Is het erg? Ik weet het niet, jongeren moeten de gevaren kennen… maar het past mooi bij jonge liefde. En misschien moeten ze dan helaas leren door schaden en schande. Net zoals vroeger.

Lees hier reacties van jongeren en experts