Dit artikel verscheen op 26 oktober op Frankwatching

Er lopen op de wereld zo veel mensen rond met goede ideeën. Maar hoe zorg je nou dat deze ideeën bij elkaar komen en niet verloren gaan? TED verzamelt ‘Ideas Worth Spreading’ en is in Amerika een waar fenomeen. Langzaam verovert TED ook Nederland met evenementen voor volwassenen in verschillende steden, zoals Rotterdam, Eindhoven, Amsterdam en Maastricht. Maar niet alleen volwassenen hebben goede ideeën, ook jongeren, met hun onbevangenheid en passie, zitten er boordevol mee. In november is het daarom weer tijd om jongeren een stem te geven op TEDxYouth Amsterdam.

Wat is TED?

TED is een non-profitorganisatie met een missie, het verzamelen van Ideas Worth Spreading. Een denker of doener wordt op uitnodiging gevraagd om in 18 minuten een verhaal over een bijzonder idee of initiatief te vertellen. Van al deze sprekers worden filmpjes gemaakt, TED Talks, en deze verspreiden zich viraal over het internet en worden miljoenen keren bekeken. TED is zo populair dat er ook lokale evenementen ontstaan, onder de noemer TEDx (de x staat voor ‘independently organised’). In 2009 vond het eerste Nederlandse evenement plaats in Amsterdam. Daar ontstonden ideeën voor vele TEDx evenementen door heel Nederland, maar ook voor TEDxYouth Amsterdam.

Geef jongeren en hun ideeën een podium

De organisator van TEDxYouth Amsterdam is Evelyne Peeters. Ze vertelt: “Veel jonge mensen lopen rond met goede ideeën. Maar veel volwassenen denken dat jongeren eerst ‘groot moeten groeien’ voordat ze iets zinnigs kunnen toevoegen. En ze brengen dit ook over op jongeren. Ik ben het daar niet mee eens en zag in TEDx een perfect platform om ook jongeren een podium van wereldformaat te bieden! Ik heb intussen al heel vaak gezien dat jongeren tot véél meer in staat zijn dan veel volwassenen denken.”

Evelyne was niet alleen met haar idee, er waren nog 50 mensen over heel de wereld die jongeren een podium wilden bieden. 20 november 2010, de dag van de rechten van het kind, werd omgedoopt tot TEDxYouth Day. Op deze dag vonden er 53 TEDxYouth evenementen plaats, waaronder TEDxYouth Amsterdam.

17-jarige baas met 45-jarige medewerker


Thijl Klerkx (17) stond vorig jaar op het podium van TEDxYouth Amsterdam. Hij brengt met zijn groene bakfiets in heel Amsterdam biologische boodschappen rond. En heeft zelfs iemand van 45 jaar in dienst. Thijl heeft zijn bedrijf helemaal zelf opgezet. Van het inschrijven bij de KvK tot het regelen van een lening voor zijn bakfiets.

Thijl over vorig jaar: “Ik heb op TEDxYouth zoveel jongeren gesproken die ontzettend ambitieuze en ingewikkelde ideeën hebben, maar het toch gewoon proberen. Het was heel leuk om te zien dat ik lang niet de enige ben.”

De kern van TEDxYouth is dan ook; het delen van inspiratie, de stap maken om ideeën uit te voeren en tot leven te brengen, om ze vervolgens door aandacht te laten groeien. Denken in mogelijkheden. Evelyne vertelt over vorig jaar: “Er ontstond een echt TEDx-gevoel. Iedereen was er om elkaar te helpen en elkaars idealen waar te maken. Met een enorm enthousiasme!”

Bringing Ideas Alive

Het succes van vorig jaar zet zich dit jaar door. Op 29 september vond de eerste aftrap van TEDxYouth Amsterdam 2011 plaats tijdens de Business Sparkle. Hier konden (toekomstige) sponsoren en jonge ondernemers elkaar ontmoeten en verbindingen leggen.

Dit jaar zijn er meer dan 100 TEDxYouth evenementen over heel de wereld. De TEDxYouth movement zet door. Op 20 november 2011 is het weer TEDxYouth Day. TEDxYouth Amsterdam vindt ook dit jaar weer plaats Nemo Sciene Center met 200 jongeren, 7 bijzondere sprekers en 5 workshops.

De ochtend begint met Puck Meerburg (11), autodidact op het gebied van programmeren. Hij programmeerde onder andere Tafeltrainer, TafelTrainerJunior, en Tafeltrainer+. De tweede spreker is Meike Obdeijn (22), een echte doorzetster! Ze droomt van rolstoeltennis op de Olympische spelen in 2016. Daarna volgt Pelle Brakkee (18), een ondernemer in hart en nieren. Hij heeft samen met een leeftijdsgenoot een bedrijf opgezet, wat de online marketing doet van zowel bedrijven als particulieren. De vierde spreker is Danny Mekić, meest succesvolle jonge ondernemer van 2009. Ondanks dat hij een middelbare school drop-out is, heeft hij twee succesvolle bedrijven. De andere 3 sprekers blijven nog even een verrassing.

Net als vorig jaar is TEDxYouth bedoeld voor jongeren tussen de 12 en 18. Dit jaar worden er ook zo’n 70 volwassenen uit het bedrijfsleven en het onderwijs ontvangen die allemaal op de één of andere manier betrokken zijn bij TEDxYouth. Helaas zijn alle beschikbare plaatsen inmiddels vergeven. Ik, als jonge reporter van Frankwatching, heb toch een plaatsje weten te bemachtigen en zal na afloop uitgebreid verslag doen van deze bijzondere dag.