Als jongeren de kranten links laten liggen en bijna geen televisie meer kijken, krijgen ze dan nog wel het nieuws mee? En hoe kijken ze dan tegen het nieuws aan? Om daarachter te komen vroegen we ons jongerennetwerk hoe zijn naar nieuws kijken.

Traditionele media nemen af

Het is een heus relletje geweest in medialand. Tim Hofman, presentator bij NPO, start een succesvolle YouTube-serie #BOOS met zo’n 200.000 abonnees. NPO wees het plan voor #BOOS af, terwijl Tim weet dat de zender opzoek is naar deze doelgroep. Want al sinds 2013 daalt het bereik onder jongeren bij de publieke omroep. We weten dat veel jongeren televisie hebben ingeruild voor YouTube en diensten zoals Netflix. Slechts 10% van de jongeren leest de krant. Maar krijgen ze dan het nieuws nog wel mee?

Uit een peiling binnen ons jongerennetwerk blijkt dat jongeren actualiteiten wel degelijk meekrijgen en belangrijk vinden, maar niet meer via traditionele kanalen.

Verschillende kanalen voor nieuws

De meeste jongeren gebruiken social media voor het volgen van het nieuws. Een groot gedeelte van de dag bevinden ze zich op deze kanalen, op die manier krijgen ze de grote lijnen sowieso mee. Groot onderzoek van de BBC, onder 26 landen, wijst uit dat 28% van de 18-24 jarigen social media als de grootste bron voor nieuws noemen. Facebook speelt hier de grootste rol in. We zien dan dus ook dat de rol van Facebook veranderd is van in contact blijven met elkaar, naar bron van actualiteiten en artikelen. Als jongeren nog Twitter gebruiken, dan is dit voornamelijk het volgen van nieuws. Bijvoorbeeld als er iets heftigs gebeurt in de wereld, dan weten ze dat vaak het eerst via Twitter.

Door social media bevinden jongeren zich wel steeds meer in hun eigen mediabubbel. Vanuit die bubbel creëren jongeren uit het enorme nieuwsaanbod hun eigen wereld beeld, merkt Yvonne van Sark van Youngworks terecht op in een artikel voor Maatschappij & Politiek. 

Social media maakt het mogelijk om zelf te bepalen welke actualiteiten je tot je neemt. Naast social media geven jongeren aan dat ook websites en apps een belangrijke bron zijn. Aangezien jongeren verbonden zijn met hun smartphone, is het makkelijk om nieuws tot je te nemen via een nieuwssite of app. In ons jongerennetwerk viel het ons op dat ook Blendle en de Correspondent worden aangegeven als een middel om op de hoogte van het actualiteiten te blijven. Blendle geeft jongeren de mogelijkheid om verschillende stukken te lezen, tegen kleine bedragen. En de Correspondent staat er om bekend dat ze heel onderzoekend en uitvoerig schrijven over allerhande onderwerpen.

Uit onze peiling blijkt dat er ook nog nieuws op de televisie gekeken wordt of via een online journaal. Je hebt op deze manier een makkelijk overzicht over wat er in de wereld speelt. Maar het wordt zeker niet als eerste middel genoemd om het nieuws bij te houden.

Jongeren maken zich zorgen over het nieuws

We moeten oplossingen zoeken voor het zoeken voor het verspreiden van fake nieuws – John, 20 jaar

Aan actualiteiten volgen via social media zit natuurlijk ook een groot nadeel. Je krijgt fragmenten mee en het is steeds lastiger om “echt” nieuws van “nep” nieuws te onderscheiden. En staat social media natuurlijk ook vol met meningen. Een mooi filmpje via de Zweedse Metro en The Internet Foundation In Sweden, over hoe belangrijk fact-checking is vandaag de dag.

Uit onderzoek van BuzzFeed bleek dat het nep nieuws over de verkiezingen in Amerika meer engagement hadden dan de top stukken van andere grote nieuwskanalen. Facebook heeft hier wel iets mee gedaan en probeert nu te zorgen dat hun leden fake nieuws aangeven.

Iets anders wat we uit het jongerennetwerk hoorde is dat jongeren zich soms gedeprimeerd voelen na het kijken van het journaal op televisie. Je krijgt dan ongefilterd ongeveer 30 minuten, voornamelijk negatieve berichtgeving, op je afgevuurd. Social media zorgt dat jongeren zelf kunnen bepalen wat en wanneer ze kijken.

Ik ben een aantal jaar geleden heel bewust gestopt met het journaal op tv kijken. Ik vond het iedere keer zo deprimerend en het is vaak zoveel slecht nieuws dat ik zoiets had van “ik zoek het nieuws zelf wel op als ik het wil weten en ik wil het voor mezelf kunnen filteren”. Als ik een pagina tegenkom op social media kan ik zelf kiezen of ik het bekijk en hetzelfde geldt voor m’n abonnementen bij blendle en de correspondent. De echt “grote nieuwsberichten” verschijnen daar ook dus dan krijg ik het toch wel mee. Bij het 8 uur journaal gaat dat filteren nogal lastig. – Helen, 22 jaar

Kortom, jongeren vinden het nieuws wel degelijk belangrijk. Maar ze hebben ook last van fake berichtgeving en last van de grote negativiteit op het journaal. Er liggen kansen voor media, maar ook voor onderwijs, om nieuws weer belangrijker en toegankelijker te krijgen zodat we de mediabubbel van jongeren vergroten. Gelukkig zien we dat NOS stevig inzet op video en social media, gericht op jongeren ook RTL zet om die reden meer in op video, online en Facebook. Al blijkt uit onderzoek van PEW Research dat jongeren liever nieuws lezen dan kijken. Er is dus nog steeds werk aan de winkel…

Ben jij ook nieuwsgierig hoe jongeren aankijken tegen een bepaald onderwerp? Schakel ons in voor jongerenonderzoek. Stuur vrijblijvend een mailtje naar nina@jongenjewilwat.nl

Foto credits