Project omschrijving

Met de komst van Vinex-locaties in Nederland zijn er grote wijken met jonge gezinnen ontstaan. Deze jonge gezinnen hebben opgroeiende kinderen. In dergelijke wijken zien we een grote groep jonge kinderen opgroeien, maar ook een groeiende groep tieners. De wijken zijn vaak ingericht op de jonge gezinnen, maar er is vaak weinig voor deze groeiende groep tieners. Hoe zorg je ervoor dat zij zich niet gaan vervelen? En hoe zorg je ervoor dat de wijk leefbaar blijft, met optimale mogelijkheden voor de jeugd?

Buurtstrijders. Wat verander jij aan jouw buurt?

Een vraag die ook bij de gemeente Eindhoven leeft, specifiek voor de wijk Meerhoven. Jong & Je Wil Wat heeft voor de gemeente Eindhoven een 1.5-jarig jongerenparticipatie project opgezet in de wijk Meerhoven onder de naam Buurtstrijders. Aan Buurtstrijders Meerhoven deden zo’n 20 jongeren en 10 volwassenen mee. In het eerste deel van het traject hebben we met jongeren onderzocht hoe jongeren de wijk zien en wat voor ideeën ze hierbij hebben. Vervolgens hebben we in teams vier ideeën uitgewerkt. Bij deze vier ideeën zijn ook volwassenen betrokken. In 2014 en begin 2015 zijn deze volwassenen samen met jongeren verder gegaan om deze ideeën werkelijkheid te laten worden.

Resultaat

Het belangrijkste resultaat is dat Meerhoven nu een trapveldje heeft, naar de wensen van jongeren. Een groep jongeren van Buurtstrijders heeft een opening georganiseerd en ze denken mee over beheer.