Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 5 jongeren wel eens aan sexting heeft gedaan en een naaktfoto van zichzelf heeft gemaakt. En die foto’s houden jongeren lang niet altijd voor zichzelf. Maar waarom sturen jongeren naaktfoto’s naar elkaar?

Zo’n 30% van de jongeren heeft wel eens een verzoek gekregen om een naaktfoto of seksfilmpje van zichzelf door te sturen. Meisjes krijgen deze vraag vaker dan jongens. Aan 20% van de jongeren is wel eens gevraagd kleding uit te trekken voor de webcam en 10% heeft dat ook echt gedaan. Ruim de helft van de jongeren geeft aan dat er op school een seksueel getinte foto van een medescholier is rond gegaan. Naaktfoto’s worden door jongens en meisjes ongeveer even vaak gemaakt.

Wat is sexting?

Het woord ‘sexting’ is een samenstelling uit de woorden ‘sex’ en ‘texting’. Sexting is het sturen van seksueel getinte berichten of beeldmateriaal, meestal via een smartphone. De meest voorkomende manier van sexting is het sturen van naaktfoto’s naar leeftijdsgenoten. Zodra iemand een naaktfoto ontvangt hoeft het niet altijd zo te zijn dat hij of zij er ook een terug stuurt. Wel komt het vaker voor dat jonge stelletjes onderling naaktfoto’s uitwisselen. Dit betekent niet automatisch dat de jongeren ook al echt aan seks doen.

Waarom doen jongeren aan sexting?

Dat jongeren bezig zijn met elkaars lichaam is niet nieuw. Het bekijken van elkaars lichaam hoort bij een normale seksuele ontwikkeling, zo beschrijft het artikel ‘The issue with sexting isn’t the sex. It’s the text.’ Volgens het artikel duidt het sturen van seksueel getinte berichten niet op risicovol gedrag. Wel bleek sexting een goede indicator voor het seksueel actief worden van jongeren. Zodra jongeren naaktfoto’s versturen duurt het vaak niet lang meer voordat zij daadwerkelijk seks gaan hebben.

De interesse in elkaars lichaam is door de jaren heen niet veranderd, maar de manier waarop jongeren contact met elkaar zoeken wel. Seksueel contact op afstand was vroeger alleen mogelijk via een vaste telefoonlijn. Met de komst van smartphones heb je met een druk op de knop een foto verzonden. De meeste jongeren begrijpen wel dat een naaktfoto gemakkelijk door te sturen is en dus een risico vormt, maar in het heetst van de strijd denken zij toch minder na over de gevolgen. Bovendien sturen jongeren dat soort foto’s vaak naar hun vriendje of vriendinnetje; iemand die zij op dat moment vertrouwen. Wanneer de relatie dan over gaat krijgen ze spijt.

Media maken ouders bang

Zodra jongeren via internet in contact komen met seksueel getint materiaal vrezen ouders vaak voor het ergste. In de media worden verhalen over pedofielen en seksueel misbruik namelijk vaak enorm uitvergroot. Eerder merkte De Correspondent al op dat sommige krantenkoppen wel heel erg sensatiegericht zijn. RTL Nieuws roept: ‘Maakt jouw kind seksfilmpjes? Ga er maar vanuit!‘ terwijl het artikel uiteindelijk gaat over het feit dat 7 procent van de 12- tot 17-jarigen wel eens een naaktfoto heeft verstuurd.

Uiteindelijk valt het allemaal wel mee. Bovendien blijft seksueel getint materiaal vaak onder leeftijdsgenoten. De jongeren die aan sexting doen komen dus niet automatisch in contact met pedofielen. Het grootste probleem van sexting is de kans dat de foto wordt doorgestuurd. Wanneer een naaktfoto de hele school rondgaat kan dit enorme impact hebben op het zelfrespect van het slachtoffer. Een bekend voorbeeld van een situatie die totaal uit de hand is gelopen is het verhaal van Amanda Todd, die zelfmoord pleegde nadat een naaktfoto haar achtervolgde. Maar de kans dat zoiets gebeurt is heel klein.

Praten over seks helpt

Wanneer blijkt dat jongeren naaktfoto’s van zichzelf maken moeten ouders dit ook kunnen zien als een kans, vertelt Dr. Jeff Temple. Op dat moment zijn jongeren vaak bezig met hun seksuele ontwikkeling, zonder dat zij al echt seksueel contact hebben gehad. Dat is dan het perfecte moment om een open gesprek aan te gaan over seks. Hoewel het niet altijd gemakkelijk is om over seks te praten is het belangrijk om jongeren duidelijk te maken wat een gezonde seksuele relatie precies is. Zowel de ouders als de school kunnen hier een rol in spelen.

Een mooie manier om sexting bespreekbaar te maken is het bovenstaande filmpje. De mini-documentaire laat jongeren zien wat er kan gebeuren als je een naaktfoto doorstuurt. Door deze film te tonen aan jongeren ontstaat er vaak al snel een discussie over wie er nu fout zit. Had het meisje geen naaktfoto naar haar vriendje moeten sturen of heeft het vriendje een fout gemaakt toen hij de naaktfoto doorstuurde?

Zodra je met jongeren in gesprek gaat blijkt dat zij vinden dat beide personen schuld dragen. Als het meisje geen foto had gestuurd was het probleem nooit ontstaan, maar als de jongen de foto voor zichzelf had gehouden was er ook niets aan de hand geweest. Er ontstaat dus pas een vervelende situatie als twee jongeren op deze manier een keuze maken.

Vormt sexting op dit moment een groot probleem?

Nieuw is sexting sowieso niet. Ook zullen er altijd jongeren zijn die bepaalde grenzen overschrijden op seksueel gebied. Maar dit zijn meestal uitzonderingen. Deze risicogroep zou op seksueel gebied ook zonder smartphone keuzes maken waar zij later spijt van krijgen. Hoewel onderzoeken concluderen dat een aanzienlijk percentage van de jongeren seksueel getinte foto’s doorstuurt zet ik er toch nog vraagtekens bij. Wanneer is een foto seksueel getint? Valt de welbekende duckface hier ook onder? Wordt een foto in ondergoed gezien als een naaktfoto? Zodra jongeren op het strand lopen zien zij elkaar ook in badkleding, wat is dan het grote verschil met die foto in ondergoed?

Lees ook: Sexting? Nederlandse jongeren zijn preuts!

Photocredits