Jongeren van nu zijn individualistisch. Ze zijn opgegroeid met het idee dat ze zelf mogen kiezen wie ze willen zijn en wat ze willen doen. Ze willen niet vast zitten aan keuzes waarover ze morgen misschien weer anders denken. Dit zie je bijvoorbeeld aan de verdwijnende subculturen. Maar ook hun stemgedrag tijdens de verkiezingen varieert en de manier waarop ze werken is flexibel en van job naar job. Deze individualistische ontwikkeling trekt zich ook door in het liefdesleven van de jongeren. Jongeren kiezen steeds minder snel voor een serieuze relatie. Vandaag alles over jongeren en de liefde.

Grijs gebied tussen scharrel en relatie

Uit onderzoek van InSites Consulting is gebleken dat 23% van de jongeren tussen de 15 en 25 jaar een relatie heeft en dat daarmee dus 77%  single is. Maar zo zwart-wit is het niet in de jongerenwereld. Tussen single en relatie bevindt zich namelijk een groot grijs gebied. De liefde van nu heeft voor jongeren verschillende vormen.

Er zijn bijvoorbeeld onenightstands – oftewel eenmalig seksueel contact – en scharrels – oftewel een gelegenheidspartner. De  zogenoemde booty call is wanneer je een belletje pleegt of smsje stuurt naar iemand met seks als doel. ‘Friends with benefits’ ben je als je vrienden bent maar ook seksueel contact hebt. En dates heb je als je, online of offline,  afspreekt met iemand met als doel diegene beter te leren kennen. Dit hoeft dan weer niet op iets uit te lopen, want uit het onderzoek van InSites Consulting is ook gebleken dat 50% van de jongeren wel eens een date heeft gehad zonder de intentie een relatie te starten.

De bovengenoemde termen komen allemaal voor  in het grijze gebied en zijn namen die jongeren geven aan de perso(o)n(en) waarmee ze geen relatie hebben, maar waarmee ze wel op romantisch of seksueel gebied actief zijn. Ik hoor jongeren vaak zeggen dat ze ‘met iemand bezig zijn’. Zo hoeven ze niet specifiek te benoemen wat het contact tussen hen en de ander betekent.

Het bepalen van de status van een relatie (in de breedste zin van het woord) wordt ook wel DTR genoemd, ofwel Define The Relationship.

De status van een relatie bepaal je samen, maar dit kan aan het begin van een nieuwe relatie nogal voor wat onzekerheid zorgen bij jongeren. Door de trend van het individualisme onder jongeren is het, in tegenstelling tot vroeger, niet meer vanzelfsprekend dat als je met iemand op een romantische of seksuele manier omgaat, je ook een relatie hebt. Er wordt dan ook vollop gebruik gemaakt van de ruimte in het grijze gebied van de liefde.

Vrijheid vs. liefde?

Jongeren hebben al gauw het idee dat ze een stukje van hun individuele vrijheid weg moeten geven als ze een relatie aangaan. Bij een relatie horen verwachtingen en het is nu eenmaal geven en nemen.

Het lijkt alsof de jongeren van nu sneller uit een relatie stappen als het even lastig is. Er is genoeg te beleven als single en een vaste relatie kan altijd nog. Vroeger was het krijgen van een relatie al op vroege leeftijd een belangrijke zaak, de verhoudingen tussen mannen en vrouwen lagen toen ook anders. Nu is het doel vooral; gelukkig worden. En daar hoort ook uitgaan, reizen en een carrière maken bij.

“Ik denk dat het belangrijkste is als je zelf helemaal gelukkig bent en dat je dan de ware tegen komt. Dat is leuk, maar dat je het eerst zelf een beetje op een rijtje heb.”

Jongeren willen zichzelf als individu ontwikkelen en relatie is daarbij geen must. Bovendien, als een relatie niet lekker loopt: There’s plenty more fish in the sea, a.k.a. the offline én online world.

Plenty more fish in the sea of the Internet

Jongeren zijn niet alleen single omdat ze willen genieten van hun individuele vrijheid. Er is ook gewoon ontzettend veel aanbod. Internet maakt het mogelijk om met de hele wereld in contact te komen en dus ook om met de hele wereld te daten. Volgens Marijke Naezer, onderzoeker aan de Radboud Universiteit, gebruiken jongeren social media veel voor liefde, relaties en seksualiteit. Er wordt bijvoorbeeld heel veel online geflirt en er worden sexy foto’s onderling uitgewisseld.

Uit het onderzoek van InSites Consulting blijkt ook dat 23% van de jongeren tussen de 15 en 25 jaar ervaring heeft met online daten. 1 op de 5 Nederlanders vindt tegenwoordig liefde via het internet. Dit blijkt uit onderzoek van Maurice de hond in opdracht van Lexa.nl. Dit betekent dat het internet de populairste plek is om potentiële liefjes te leren kennen.

Jongeren bouwen online relaties op die net zo intens voor hen kunnen zijn als offline relaties. Denk maar aan het tvprogramma Catfish, waarin te zien is dat jongeren smoorverliefd zijn op iemand die ze nog nooit in het echt hebben ontmoet. Ook apps als Tinder kunnen de aanstichter zijn van dates en liefde onder jongeren. In oktober 2013 maakte Androidplanet.nl bekend dat 65% van de gebruikers van Tinder tussen de 18 en 24 jaar oud. Dating apps die koppelen aan Facebook helpt jongeren met dezelfde interesses, die elkaar normaal gesproken niet zouden ontmoeten, met elkaar in contact te komen.

In de volgende video van onderzoeksbureau OneTwentyone  zie je hoe meiden denken over de ware en daten.

Binnenkort meer over video-onderzoek op onze blog.

Uitstel, maar geen afstel

Dat jongeren langer single zijn wil niet zeggen dat ze niet op zoek zijn naar liefde en affectie. Volgens onderzoek van How Cool Brands Stay Hot uit 2011, geloof maar liefst 69% van de jongeren van tussen de 15 en 25 jaar in dat er 1 ware voor hen op deze wereld rondloopt. Sterker nog, vier op tien van de Nederlandse 15- tot 25-jarigen plaatst ‘kinderen op de wereld zetten’ in de top 5 van zijn bucket list. En voor 29% van de Nederlandse jongeren behoort ‘trouwen’ in de top 5.

Jongeren nemen meer tijd voor zichzelf om zichzelf te leren kennen en zichzelf te ontwikkelen. Ze zullen binnen het grijze gebied, tussen single en relatie, de afweging blijven maken tussen individuele vrijheid en de liefde. Maar uiteindelijk, als ze de juiste persoon ontmoeten, zullen de meeste jongeren settelen en kiezen voor de liefde.

De volgende Alles Over

Vandaag stond de liefde en jongeren centraal. Wat wil jij altijd al weten over de wereld van jongeren? Ben je benieuwd naar de laatste trends en/of wil je weten hoe jongeren tegen een bepaald onderwerp aankijken? Laat het ons weten!