We schreven al over Tinder, Selfies, YouTubers en Chatapps. Maar hoe zit het met het internetgebruik van jongeren? Hoeveel jongeren zijn er in het bezit van een smartphone? En hoe zit het met mobiel internetgebruik van jongeren? Welke social media gebruiken jongeren? In deze ‘Alles over’ geven we je een update over internetgebruik. We combineren hierin verschillende onderzoeken.

Mobiel internetgebruik van jongeren

96% van de Nederlandse jongeren tussen de 12 en 25 jaar heeft toegang tot het internet in 2013. Veel jongeren internetten ook buitenshuis. Hiervoor gebruiken ze voornamelijk een smartphone, blijkt uit onderzoek van het CBS. In 2013 ging 75% van de 12 tot 18 jarigen onderweg online met een smartphone. Van de 18 tot 25 jarigen deed zelfs 90% dat. Het gebruik van laptops en tablets ligt een stuk lager.

Internetgebruik van jongeren: smartphone

Ook in het onderzoek van Mijn Kind Online waarover we eerder schreven zien we vergelijkbare cijfers over smartphone gebruik. 94% van de jongeren tussen de 12 en 17 jaar heeft een smartphone. Niet iedereen heeft een 3G of 4G abonnement om mee te internetten onderweg, vooral oudere tieners hebben dit. De jongeren die geen internetabonnement hebben maken gebruik van beschikbare wifi netwerken, thuis of buitenhuis.

Internetgebruik van jongeren: smartphone

Waarvoor gebruiken jongeren internet?

Als we kijken naar het internetgebruik van jongeren, dan zijn we natuurlijk ook nieuwsgierig waarvoor jongeren het internet gebruiken. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat jongeren vooral internet gebruiken voor het luisteren naar muziek, het bekijken van filmpjes, sociale netwerken en gamen. Het internetgebruik van jongeren in de leeftijdsgroep 18 tot en met 25 jaar laat ook zien dat zij het internet meer gebruiken voor activiteiten als kranten lezen en solliciteren.

 

Waarvoor gebruiken jongeren internet

Als we kijken naar het internetgebruik van jongeren dan is de penetratie van sociale media in Nederland bijna 100% onder jongeren van 15 tot 25+ jaar blijkt uit onderzoek van Newcom Research & Consultancy van begin 2014. De 15 tot en met 19  jarigen zitten gemiddeld op 4 netwerken. Bij de 20+ers is dat gemiddeld 3 netwerken.

 

social media jongeren

Sociaal internetgebruik van jongeren

Gemiddeld gebruiken jongeren dus 3-4 sociale netwerken blijkt uit het onderzoek naar social internetgebruik van jongeren. Dat zijn er best een aantal. Mijn Kind Online zette mooi de verschillende netwerken in een grafiek.

social media gebruik jongeren

Facebook

We zien in de grafiek van Mijn Kind Online Facebook overall gezien nog steeds het populairst is met 75%. Wel zie je dat voornamelijk oudere jongeren Facebook gebruiken. Begin 2014 zagen we nog steeds een stijging in de cijfers in vergelijking met 2013. Ondanks dat er veel geschreven wordt over dat jongeren Facebook zouden verlaten. 

Gebruik Facebook jongeren

 

Twitter

Twitter verliest vooral terrein onder jongeren volgens het onderzoek van Newcom. Ook bij Mijn Kind Online zien we dat voornamelijk oudere jongeren nog Twitter hebben (41%).

Gebruik twitter jongeren

 

Instagram 

Instagram groeit in populariteit. En is volgens Mijn Kind Online groter dan Twitter momenteel met 44%, het scheelt enkele procenten. Ook is er een opvallende piek onder 13 jarigen. In het onderzoek Samen Leren uit 2013 had nog maar 19% Instragram. We kunnen dit verklaren doordat jongeren een toenemende interesse hebben in beeld in plaats van tekst. Dit zie je ook wel door de komst van Snapchat.

Overige netwerken 

De netwerken Path, Keek, Vine en Tumblr zijn echte niche netwerken en worden gebruikt door een kleine groep jongeren in Nederland.

Wat voor aankopen doen jongeren online?

Het CBS heeft in het onderzoek ook gekeken naar aankopen die jongeren online doen. Vooral elektronische aankopen en muziek worden veel online gekocht. Onder 18 tot 25 jarigen worden vooral kaartjes voor evenementen gekocht (60%)wat kopen jongeren online

 

In een artikel ben je weer op de hoogte met betrekking tot de laatste cijfers over internetgebruik van jongeren in 2013 en 2014 gehaald uit onderzoek van het CBS, Mijn Kind Online en Newcom. Het #1-tje geeft aan dat we dit vaker gaan doen. Zodra er nieuwe onderzoeken verschijnen maken we een deel #2.

De volgende Alles Over

Deze week stond internetgebruik onder jongeren centraal in Alles Over. Wat wilde jij altijd al weten over de wereld van jongeren? Ben je benieuwd naar de laatste trends en wil je weten hoe jongeren tegen een bepaald onderwerp aankijken? Laat het ons weten!

Lees ook: Alles Over het internetgebruik van jongeren #3: social media in 2015

Photocredits Kristina Alexanderson