Soa Aids Nederland en Rutgers WPF startten gister een nieuw sociaal experiment. Vanaf 17 oktober 2011 tot en met 6 november 2011 kunnen jongeren 8 leeftijdsgenoten online volgen over hun eerste keer seks. “Hun Eerste Keer” is een onderdeel van de MAAK SEKS LEKKER DUIDELIJK campagne, die jongeren weerbaarder moet maken tegen seksueel ongewenst gedrag.

Bij de eerste keer zijn jongeren gemiddeld 16 jaar

Gemiddeld zijn Nederlanders 16,4 jaar als ze voor het eerst seks hebben. 25% van de 15 jarigen heeft al wel eens seks gehad. 50% van de jongeren hebben voor het eerst seks met iemand die ze minder dan 3 maanden kennen. Gelukkig willen de meeste jongeren net zo graag seks als hun partner. 4% van de jongens en 14% van de meisjes zijn bij hun eerste keer overgehaald of gedwongen.

Volg 8 jongeren van 15 en 16 jaar over hun eerste keer

De 8 jongeren zullen in de komende maand uitgebreid verslag doen via een (video)dagboek op de website www.huneerstekeer.nl Volgers kunnen via social media vragen stellen of adviezen geven. Iedere jongere krijgt een opdracht om met hun wensen en grenzen om te gaan. Gedurende de tijd lopen ze dus tegen verschillende obstakels aan. Zo is de romantische dromer Adinda (15) gevoelig voor groepsdruk en wordt ze al verliefd als een jongen aardig is tegen haar. De zachtaardige David (16) fantaseert over jongens, maar daar blijft het bij omdat hij zich onervaren voelt en nog niet officieel uit de kast is. Heel anders weer dan Wesley (16), die vindt dat de beschikbaarheid van meisjes een vanzelfsprekende zaak is.

Uiteraard zijn het geen echte jongeren, maar acteurs. De situaties zullen wel voor jongeren herkenbaar zijn. Lees hier meer over de campagne.

I am what I share

Deze kreet kom je wel vaker tegen op Jong & Je Wil Wat; ik ben wat ik deel. Daar sluit deze campagne mooi op aan. Jongeren delen hun gevoelens en acties op social media, zelfs hele intieme dingen. Ik ga de komende tijd de jongeren van “hun eerste keer” volgen en kijken wat zij vertellen over hun eerste keer. Wat vinden jullie van dit experiment?