Op 22 april 2017 was Jong & Je Wil Wat aanwezig op de Dutch YouTube Gathering in Utrecht. Een groot evenement waar fans hun favoriete YouTubers en vloggers (http://jongenjewilwat.nl/youtuber-vloggers-verschil/) kunnen ontmoeten. En dat zijn heel veel fans. Want YouTubers en vloggers zijn de idolen van nu. Deze #nieuweidolen zijn voor jongeren, wat Destiny’s Child was voor mij in mijn jeugd. Helaas was het een stuk moeilijker om Destiny’s Child te ontmoeten.

Tijdens de #DYTG twitterde we over het event, waardoor we in contact kwamen met Glenn (29). Hij was ook op de #DYTG aanwezig en vlogt sinds juli 2016 zelf ook op zijn kanaal Glennster. Wij waren benieuwd, want hoe kom je erop te beginnen met vloggen? En waarom is het zo leuk? We interviewde Glenn om hem hierover het hemd van het lijf te vragen.

Hoeveel uur zit je per dag achter YouTube?

Als ik van mijn laptop ben dan ga ik verder op mijn telefoon, maar ik werk ook nog. Dus tussendoor en dan ’s avonds ook nog eventjes. Laten we zeggen bij elkaar 6,5 uur ofzo. Best wel lang. Ik kijk dan niet alleen naar vlogs maar ook naar nieuwe talenten die muziek maken, want ik hou zelf ook heel erg van muziek. Ik vind het heel erg leuk om covers te zien van mensen of als ze eigen liedjes schrijven.

Dat is het leuke van YouTube omdat ze hun eigen talenten online kunnen zetten. En iedereen is uniek en heeft wel talent.

Bij de een komt het wat later naar boven dan de ander. Of de een weet het van zichzelf niet maar iedereen kijkt met bewondering naar de video en de video gaat viral. Ik vind YouTube een heel erg mooi concept.

Wat is de reden dat je bent begonnen met vloggen?

Ik hield altijd wel van filmpjes maken, vroeger ook. Ik had ook al eerder video’s op een ander kanaal van mij, GlennEilbracht. Eigenlijk plaatste ik daar van alles en nog wat. Ik was helemaal niet bezig met wie er kijkt of hoeveel abonnees ik had. Nu nog steeds niet trouwens, want ik doe het echt omdat ik het leuk vind om te doen.

Vond je het spannend om je eerste video online te zetten op je huidige kanaal?

Ja, Ik vond het echt spannend. MIjn eerste video was de video van Roze Maandag.

Ik vond het toch wel even wennen om met een camera zo rond te lopen. Ik deed dat vroeger wel, maar dat was met een klein cameraatje. Die ik nu heb is wel echt groot. Dat vond ik best wel wennen.

Ik was heel erg benieuwd hoe mensen erop gingen reageren. Bijvoorbeeld hoe mijn vrienden erop zouden reageren dat ik begon met vlogjes maken.

In het begin moesten ze wennen, want als ik ergens heen ga met hun dan heb ik die camera vaak bij. Dan zeggen ze ‘daar heb je hem weer met die camera’.

Maar nu zijn ze eraan gewend, ze vinden het superleuk en delen het allemaal.

Zie je een verandering van je eerste vlog tot de vlogs die je nu maakt?

Ja, je ziet zeker een verschil tussen de vlogs van een paar maanden geleden en de vlogs van nu. Het is sowieso wat gestructureerder, de lijn die erin zit. Er zit ook echt een verhaal in. Het is natuurlijk een verhaal als je je dag vlogt maar het is dan wel de kunst om dat verhaal en de leidraad erin te zetten door de edit. Ik heb 7 uur aan beeldmateriaal maar ik probeer mijn vlogs zo kort mogelijk te houden. Dan is het belangrijk dat je de juiste dingen laat zien aan je kijkers, waar ze iets aan hebben. Dat vind ik belangrijk. Ik wil geen onnozele of nutteloze dingen laten zien. Ik werk nu ook met thumbnails en elke week probeer ik vrijdag een video online te plaatsen. Dat is mij nu nog elke week gelukt.

Ik vind het leuk omdat je je eigen regisseur bent en alles wat je wil laten zien kan. Ik wil een boodschap overdragen en in mijn vlog kan ik dat doen.

Doe je nu ook meer activiteiten speciaal voor het vloggen?

Ik ben sowieso mezelf op de camera. Het is niet zo dat ik uitjes plan voor mijn vlog. Ik vlog op plekken waar ik met mijn vrienden altijd al heen had willen gaan of wat we in de planning hadden om heen te gaan, dan neem ik de camera mee.

Ik heb tenslotte een camera aangeschaft zodat mensen kunnen genieten van de hoogtepunten uit mijn leven.

Ik vind het heel erg leuk om aan mensen mijn activiteiten buiten de deur te laten zien omdat ik vroeger bijna nooit buiten kwam. Ik krijg daar ook reactie op van: ‘ooh, dat ziet er ook leuk uit, daar wil ik ook een keer naar toe’. En dat is natuurlijk leuk om te horen.

Wie is jouw favoriete vlogger?

Ik heb er meerdere, maar ik vind Yvonne Coldeweijer (Life of Yvonne) heel erg leuk. Vroeger was zij Keet! in Telekids. Ik heb wel bewondering hoe zij haar kanaal neerzet. Zij maakt iedereen echt vrolijk.

Ik vind het heel knap want vroeger dacht ik altijd dat vloggen niet veel tijd kostte en dat het zo gebeurd was, maar er zit echt veel tijd in en veel werk.

Als je het echt doet met je hart is het ook heel fijn om te doen. Maar nu weet ik hoe het is om te editen en op te nemen en het te laten zien en online te gooien. Ik heb er nu zo veel respect voor gekregen.

Heb je een tip die je mee wil geven aan jongeren die willen beginnen met vloggen?

Gewoon doen, niet over twijfelen! Gewoon doen en doorzetten. Want in het begin is het even lastig. Dan heb je al snel het idee dat je even niet meer weet wat je gaat doen of hoe. Je moet die knop omzetten en even wennen. Niet alleen je omgeving, maar ook jijzelf.

Volg ook op Facebook, Instagram, Twitter en LinkedIn om deze week nog op de hoogte te blijven over deze #nieuweidolen.

Photo credits: foxyriot photography