Jarenlang moest je vechten om kaarten voor Lowlands omdat ze binnen 2 uur uitverkocht raakten. Hoewel de voorverkoop maanden geleden is gestart zijn er op dit moment nog voldoende kaarten beschikbaar. Wat is er precies veranderd? Waarom gaan jongeren dit jaar liever naar andere festivals?

Festivals: meer dan alleen bandjes kijken

De eerste editie van Pinkpop (1969) had een line-up van elf bands en dat was genoeg om het festival te doen uitverkopen. Anno 2014 zien festivals er heel anders uit. Niet alleen zijn er tientallen muzikanten, je kan ook een lesje yoga volgen, naar de bioscoop gaan of een nieuwe tattoo laten zetten. Een popfestival is een complete ervaring, een andere wereld die je binnenstapt om het dagelijkse leven even te vergeten.

De beleving van een festival is minstens zo belangrijk als de line-up. De sfeer van een festival is enorm bepalend. Succesvolle festivals spelen daarom zo veel mogelijk in op trends onder jongeren. Festivals verkopen bijvoorbeeld steeds vaker verantwoord en gezond voedsel, ingespeeld op de trend van de foodies. Ook besteden festivals steeds meer aandacht aan milieuvriendelijkheid. Met groene campings en statiegeld systemen op plastic bekers wordt er gezorgd voor zo min mogelijk vervuiling.

Het volgende filmpje gaat over het voedsel wat te krijgen is op o.a. Best Kept Secret.

Besteedt Lowlands dan geen aandacht aan deze trends? Jawel hoor, Lowlands heeft sfeervolle aankleding, groene campings en verantwoord voedsel. Maar dat is niet meer genoeg. De concurrentie op de festivalmarkt wordt steeds groter en daarom moet een festival zich zien te onderscheiden van de rest. Het publiek wil verrast worden. Lowlands directeur Eric van Eerdenburg denkt dat dit een grote rol speelt in de tegenvallende kaartverkoop: “Het hele hyperige van de laatste jaren is er een beetje af.’’

Nieuwe festivals in Nederland

In de zomermaanden vinden er elk weekend meerdere festivals tegelijk plaats. In Nederland komen daar op een razend tempo nieuwe festivals bij. Vorig jaar werd iedereen verrast door nieuwkomer Best Kept Secret. Alleen de naam maakt je al nieuwsgierig. De eerste editie raakte uitverkocht en werd bekroond met het IJzeren Podiumdier voor het beste festival. Proef de sfeer van Best Kept Secret 2013 in dit filmpje.

Dit jaar introduceert de Lowlands-organisatie een nieuw festival: Down the Rabbit Hole. Het nieuwe festival verwacht ongeveer 10.000 bezoekers en richt zich voor een groot deel op nieuwe acts. Lowlands directeur Eric van Eerdenburg licht toe: ‘Best Kept Secret heeft bevestigd dat er een gezond muziekklimaat heerst in Nederland en er veel behoefte is aan nieuwe bands. Op Lowlands staan X-ray en de India ook ieder jaar vol.’

Grote nieuwkomers zoals Best Kept Secret nemen volgens Jan Smeets een enorm risico op de overvolle festivalmarkt. Er is enorm veel concurrentie dus er is alleen een kans van slagen als je het publiek iets nieuws kan bieden. Een festival moet een wereld creëren die op dit moment nog niet bestaat. Festivals die zich richten op een specifieke doelgroep doen het daarom erg goed. Een voorbeeld daarvan is Roadburn, een festival wat zich compleet richt op stonerrock.

Hoe kiezen jongeren een festival uit het grote aanbod?

Hoewel sommige jongeren in een zomer naar meerdere festivals gaan, zal er toch een keuze moeten worden gemaakt uit het enorme aanbod. Hoe ga je daar uit kiezen? We zijn hiervoor in gesprek gegaan met een aantal jongeren. Zij geven aan in eerste instantie wel naar de line-up te kijken. Dat de line-up nog steeds een grote rol speelt wordt dit jaar bewezen door Pinkpop. Het festival onderscheidt zich van alle andere festivals met 1 grote naam: The Rolling Stones. De dagkaarten en weekendtickets waren daardoor in een razend tempo uitverkocht.

 

 

 

 Jesse (17): ‘Sfeer moet gezellig zijn, niet té druk maar gezellig druk. Ik vind de verschillende types mensen altijd wel leuk, en hoe zij lekker hun eigen gang gaan.’

Jongeren vinden het ook belangrijk wie zij zullen tegenkomen op het festival. De meeste jongeren gaan met een groep vrienden, dus beslist de groep uiteindelijk waar ze heen zullen gaan. Festivals trekken vaak een bepaalde doelgroep aan en het type mens wat rondloopt is bepalend voor de sfeer.

Jesse benoemd nog een andere trend waar sommige festivals al met succes op inspelen. Jongeren gaan niet langer naar een festival om alleen maar te feesten. Het moet allemaal niet te druk zijn. Ontspannen en tot rust kunnen komen gaat een belangrijke rol spelen. Een extreem voorbeeld van een ontspannen festival is Duna Jam, wat zich elk jaar op een geheime locatie aan het strand afspeelt. Ook Best Kept Secret en Down the Rabbit Hole bieden rustige plekjes aan het water.

Net als de meeste jongeren ben ik zelf ook toe aan iets nieuws op het gebied van festivals. De succesformule voor 2014 bestaat uit verrassende bands, goed voedsel, leuke mensen, een fijne sfeer, maar vooral een nieuwe ervaring. We laten ons graag verrassen!

Lees ook: 5 redenen waarom Burning Man het ultieme festival is voor jongeren

Ben je benieuwd welke festivals in de zomer van 2014 een groot succes blijken te zijn? Wil je graag weten of de Lowlands-organisatie er dit jaar in slaagt een nieuw succesvol festival neer te zetten? Houd Alles Over Jongeren in de gaten en blijft op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!