Jong & Je Wil Wat heeft een eigen jongerennetwerk, met jongeren tussen de 10 en 27 jaar die kennis hebben van ondernemen, programmeren, zorg, sport, gezondheid, muziek, beauty, creativiteit, design, techniek en nog veel meer. We betrekken de jongeren uit het netwerk bij opdrachten voor klanten zoals bijvoorbeeld tijdens een co-creatie sessie, onderzoek en workshops en trainingen. Maar wie zitten er nou eigenlijk in ons jongerennetwerk? Wat voor jongeren zijn het en wat doen ze? De komende tijd stellen we verschillende jongeren uit het jongerennetwerk aan je voor. Voor meer informatie, ga naar: http://jongenjewilwat.nl/jongerennetwerk/.

Deze keer maken we kennis met Volkert Mencke. Volkert is 21 jaar, derdejaars student International Business Administrations aan Tilburg University en woont momenteel een half jaar in Singapore.

Volkert, waarom ben jij naar Singapore gegaan?

Ik ben hier voor mijn opleiding naartoe gekomen om een half jaar lang 4 vakken te volgen in finance, management en accounting. Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in Azië omdat mijn vader er wel eens naar toe moest voor zijn werk. Dat is toen eigenlijk in mijn hoofd blijven hangen. Bovendien is de universiteit hier heel erg goed. Ik vind Singapore een fantastische plek om te zitten omdat ik hier aan de de ene kant de financiële sector heb voor mijn studie. Aan de andere kant heb ik de mogelijkheid om in de weekenden te reizen naar allerlei andere plekken omdat het zo centraal in Azië ligt.

Waar hou jij je in je vrije tijd graag mee bezig?

Ik hou van reizen en Singapore leent zich daar heel goed voor.

Ik ben hier in september naartoe gekomen en inmiddels ben ik vanuit hier al naar Kuala Lumpur, Phuket, Ko Phi Phi, Java, Bali en de Gili Islands geweest! Naast reizen hou ik erg van voetbal, hardlopen en fotograferen.

Klinkt allemaal heel erg tof! Heb je naast die vrijetijdsbestedingen ook nog andere passies?

Ik ben altijd bezig met ondernemen. Ik kijk overal of er nieuwe dingen zijn die ik kan doen of leren. Daar is deze exchange ook zo goed voor. Ik heb hier mensen leren kennen die bezig zijn met dingen die ik nog niet ken. Het is hier dan ook ideaal om mijn netwerk uit te breiden.

Vertel eens wat meer over je eigen ondernemerschap?

Ik run een eigen website over een Chinees telefoonmerk: xiaomikopen.nl. Ook daar komt mijn connectie met Azië weer naar voren. Ik heb altijd veel blogs gelezen over technologie en internet en daardoor kwam ik de Xiaomi telefoon tegen. Die zijn zowel goedkoop als van goede kwaliteit en in Nederland was die telefoon nog relatief onbekend. Uit eigen interesse voor het bedrijf ben ik er toen blogs over gaan schrijven, waardoor mensen steeds vaker begonnen te vragen waar ze de telefoon konden kopen. Van daaruit ben ik toen in contact gekomen met Chinese webshops en ben ik met hun samenwerkingen aangegaan.


Ik schrijf op mijn website over de telefoons en dan kunnen lezers bij een andere retailer de telefoon aanschaffen. Ik krijg daar dan weer een commissie voor. Ik kan er als student inmiddels goed van leven!

Klinkt heel goed! Wat zou je andere jongeren willen meegeven die met een soortgelijk project bezig zijn of een zelfde soort droom hebben?

Voor zowel ondernemen als studeren in het buitenland geldt: gewoon doen, niet bang zijn of er te veel over nadenken. Wat betreft ondernemen: als het fout gaat, dan gaat het fout. Je bent nog jong en je kunt er alleen maar van leren. Daarnaast denk ik dat het goed is om niet conventioneel te zijn. Je moet je eigen weg kunnen gaan en je op die manier onderscheiden van anderen.

Naar het buitenland gaan draagt in mijn ogen echt bij aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert er nieuwe mensen, vakken en perspectieven kennen en bovendien leer je een hele hoop over jezelf.

Ik raad het alle studenten echt aan om dit te doen als ze de kans krijgen want het is zo’n mooie en belangrijke periode in je leven. Het klinkt misschien cliché maar je bent toch een half jaar uit je comfortzone en dat is juist nuttig omdat je er zo veel van leert.

Hoe ben jij eigenlijk bij ons jongerennetwerk terecht gekomen?

Ik heb wel eens meegeholpen bij projecten die Jong & Je Wil Wat deed, zoals hackathons voor de politie. Ik kwam met het bedrijf in aanraking omdat ik Nina via een groep jonge ondernemers op Twitter leerde kennen.

Als laatste zijn wij heel erg benieuwd naar jouw droom voor de toekomst?

Eerlijk gezegd heb ik nog geen idee hoe mijn toekomst eruit gaat zien. Ik zie mezelf na de universiteit wel werken in de finance sector en daarna misschien nog voor mezelf. Ook zie ik mezelf niet per sé in Nederland blijven. Ik laat het allemaal gewoon lekker op me afkomen.

Ben je geïnspireerd geraakt door Volkert uit ons jongerennetwerk? Houd onze blog dan in de gaten voor meer inspirerende verhalen van “onze” jongeren. Heb je verder nog vragen over wat ons jongerennetwerk voor jouw bedrijf kan betekenen of ben je zelf een jongere en lijkt het je interessant om je bij ons netwerk aan te sluiten? Neem dan een kijkje op http://jongenjewilwat.nl/jongerennetwerk/.