Jong & Je Wil Wat heeft een eigen jongerennetwerk, met jongeren tussen de 10 en 27 jaar die kennis hebben van ondernemen, programmeren, zorg, sport, gezondheid, muziek, beauty, creativiteit, design, techniek en nog veel meer. We betrekken jongeren uit het netwerk bij opdrachten voor klanten zoals bijvoorbeeld tijdens een co-creatie sessie, onderzoek en workshops en trainingen. Maar wie zitten er nou eigenlijk in ons jongerennetwerk? Wat voor jongeren zijn het en wat doen ze? De komende tijd stellen wij ze aan je voor. Voor meer informatie over het jongerennetwerk, klik hier.

We bijten het spits af met Nick van Breda. Nick is 24 jaar, woont in Uden en is afgestudeerd in Advanced Business Creation aan de Avans. In het dagelijks leven is Nick druk bezig als zelfstandig ondernemer.

Nick, waar houd je je allemaal mee bezig op het moment?

Ik organiseer hackathons om tot nieuwe producten en services voor in het onderwijs te komen. Ik krijg daarvoor vraagstukken vanuit scholen en bedrijven die zich afvragen hoe de toekomst van leren eruit ziet. Een voorbeeld van een uitkomst van zo’n hackathon kan zijn dat het onderwijs meer gepersonaliseerd gaat worden.

Door hersengolven te meten kunnen we erachter komen op welk moment van de dag iemand het meest gefocust is. Er zouden dan persoonlijke schoolroosters gemaakt kunnen worden die zijn afgestemd op de mate van je productiviteit.

Andere dingen die uit hackathons naar voren zijn gekomen zijn bijvoorbeeld nieuwe vormen van nakijk-software of de toepassing van Virtual Reality in het basisonderwijs.

Hoe ben je  begonnen met het organiseren van hackathons?

Tijdens mijn studie ben ik mee gaan doen aan challenges waarbij je concepten moest bedenken. Hoewel ik het heel erg leuk vond om te doen wilde ik er niet alleen mezelf mee verder helpen, maar ik wilde juist iets voor anderen kunnen betekenen. Mijn eerste hackathon organiseerde ik aan het einde van mijn derde studiejaar. Ik koos voor het thema onderwijs omdat ik onderwijs zelf nooit interessant genoeg vond en er liggen nog veel mogelijkheden om daar meer spelvorm en personalisatie in te brengen.

Mijn oom is overleden en hij heeft voordat hij stierf niet zijn passies kunnen naleven. Dat vond ik zo erg dat ik besloot juist wel mijn passies achterna te gaan.

Naast het organiseren van hackathons doe je nog veel andere dingen. Zo heb je onder andere meegewerkt bij TEC Nederland (Tech Entrepreneur Community) en Under 30 Changemakers. Kun je daar wat meer over vertellen?

TEC is een programma waarbij jongeren binnen een half jaar alles leren over ondernemen. Ik ben daar bestuursvoorzitter geweest voor de regio Zuid (Eindhoven e.o.), ik werkte aan curriculumontwikkeling en de alumni community. Inmiddels heb ik mijn bestuursfunctie daar overgedragen. Gemiddeld gaat zo’n 5% met zijn of haar idee verder na een hackathon. Dat zouden er veel meer moeten zijn en TEC probeert jongeren daarbij te helpen.

Under 30 Changemakers is een global community van artiesten, activisten, ontwerpers en ondernemers onder de 30 die een positieve bijdrage willen leveren aan de wereld en een verschil willen maken. Ik run daar de social media en het community management. Daarnaast ben ik samen met 5 andere leden verantwoordelijk voor de selectieprocedure van de groep.

Je bent dus een ontzettend bezige bij. Wat wil jij andere jongeren meegeven die een soortgelijke droom hebben?

Durf te geven! Zo maak je van een stoute droom een waar verhaal. Schrijf daarbij een bucketlist voor jezelf en geef aan welke kennis en middelen je nodig hebt om alles te realiseren.

Wees brutaal. Spreek mensen aan die al wat verder zijn dan jij en waarvan je iets zou kunnen leren.

Wat hoop jij uit het jongerennetwerk van Jong & Je Wil Wat te halen?

Ik hoop dat ik andere jongeren vanuit het netwerk kan stimuleren om van hun projecten of leuke en creatieve dingen eigen bedrijfjes te maken.

Als laatste zijn wij nog benieuwd naar jouw droom voor de toekomst?

Mijn droom is om voor mijn dertigste één miljoen mensen te helpen om van hun passie hun werk te maken.

Houd onze blog in de gaten voor meer inspirerende verhalen van “onze” jongeren. Heb je vragen over ons jongerennetwerk en wat het voor jouw organisatie kan betekenen? Mail naar nina@jongenjewilwat.nl. Ben je zelf een jongere en lijkt het je tof om je bij ons netwerk aan te sluiten? Neem dan een kijkje op http://jongenjewilwat.nl/jongerennetwerk/.