Jong & Je Wil Wat heeft een eigen jongerennetwerk, met jongeren tussen de 10 en 27 jaar die kennis hebben van ondernemen, programmeren, zorg, sport, gezondheid, muziek, beauty, creativiteit, design, techniek en nog veel meer. We betrekken de jongeren uit het netwerk bij opdrachten voor klanten zoals tijdens een co-creatie sessie, onderzoek en workshops en trainingen. Maar wie zitten er nou eigenlijk in ons jongerennetwerk? Wat voor jongeren zijn het en wat doen ze? De komende tijd stellen we verschillende jongeren uit het jongerennetwerk aan je voor. Voor meer informatie, ga naar: http://jongenjewilwat.nl/jongerennetwerk/.

Maak kennis met Julia van Meijel. Julia is 20 jaar en zit in haar eerste jaar van de Bachelor of Design in Photography aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Momenteel woont ze in Deurne, maar ze is van plan om naar Utrecht te verhuizen.

Julia, je bent druk bezig met je opleiding tot fotograaf. Wat doe je daarnaast graag in je vrije tijd?

Ik heb een eigen fotografiebedrijf Julia van Meijel Photography. Daarnaast hou ik mezelf graag bezig met schilderen, hardlopen en skaten. Verder hou ik erg van dichten en ben ik aangesloten bij Poetry Circle in Eindhoven. Ik kan ook echt niet leven zonder muziek. Ik ga graag naar festivals en concerten van allerlei soorten artiesten.

Kun je ons vertellen hoe je bij fotografie uit bent gekomen?

In 2013 kwam ik van de havo af en toen wist ik eigenlijk nog niet goed wat ik wilde gaan doen. Mijn moeder is schoonheidsspecialiste en ik vond uiterlijke verzorging ook altijd best leuk. Toen ben ik de mbo-4 opleiding allround Schoonheidsspecialist i.c.m. pedicure gaan doen op het Summa College in Eindhoven. In die 3 jaar ben ik er eigenlijk achter gekomen dat ik fotografie heel erg leuk vind en dat het echt mijn passie is. Ik heb eerst mijn mbo opleiding afgerond omdat ik het nog wel dusdanig leuk vond om te blijven. Het is toch ook fijn om een diploma op zak te hebben.

Achteraf gezien ben ik mijn hele leven eigenlijk al bezig met fotograferen. Ik had altijd wel een compact cameraatje vast en ik was altijd degene die overal foto’s van maakte.

Wat betekent fotografie voor jou?

Ik wil mensen laten zien hoe ik de wereld zie. Ik fotografeer vooral om herinneringen vast te leggen. Vanuit mezelf wil ik alles meemaken en niets missen. Daar helpt fotografie wel echt bij. Dan kun je gewoon alles terugkijken en zien wat je op een bepaalde dag hebt gedaan. Voor mij is het echt een uitlaatklep. Ik móet gewoon fotograferen.

Hoe bevalt de opleiding je tot nu toe?

Het was wel een hele omschakeling van het mbo naar het hbo want de studiebelasting is veel hoger, maar het gaat goed. Omdat je voor deze opleiding een toelating moet doen merk je ook wel dat de mensen heel erg gemotiveerd zijn. Ik heb alle studiepunten tot nu toe gehaald en tijdens mijn werkschouw (een moment waarop je alles van het afgelopen half jaar moet laten zien) waren ze tevreden over me. Wel moet ik nog wat meer gaan experimenteren dus daar ben ik volop mee bezig. Ik kan alleen echt nog niet zeggen wat voor fotograaf ik na deze 4 jaar ben. Ik merk dat ik symmetrie en lijnenspel heel erg leuk vind en ik fotografeer graag details. Ik probeer mezelf zo breed mogelijk te oriënteren op alle aspecten. Ik wil niet het gevoel hebben dat ik straks iets heb gemist van de opleiding.

Je gaf al kort aan dat je een eigen bedrijf hebt. Wil je daar wat meer over vertellen?

Ik ben mijn bedrijf Julia van Meijel Photography in mei 2016 gestart. Ik heb al een aantal klusjes gedaan, maar ik hoop dat ik daar in de loop van de komende 4 jaar veel meer mee kan gaan doen. Op Facebook deel ik mijn eigen werk, op mijn eigen pagina en op de pagina van mijn bedrijf. Zo kunnen zo veel mogelijk mensen het zien en komen mogelijke opdrachtgevers bij mijn website terecht.

Het bedrijf zit nog in de opstartfase maar ik wil niet dat mensen te weinig betalen. Ik studeer nu fotografie en het is gewoon heel professioneel. Ik ga dan niet onder mijn tarief werken.

In een dorp is dat lastiger. Mensen zijn hier hobby-fotografen gewend die daar een paar tientjes voor vragen. Dat vind ik echt te weinig omdat ik toch professioneel fotograaf aan het worden ben. Ik wil wel marktconform blijven.

Wat zou je andere jongeren mee willen geven die net als jij van het mbo naar het hbo willen doorstromen?

Zeker doen! Ik heb altijd het idee dat je alles kunt bereiken wat je maar wil. Je hoeft helemaal niet slim te zijn en je hoeft helemaal niet al goed in iets te zijn. Als je de wil hebt dan word je er vanzelf beter in, want dan ga je vanzelf veel oefenen of ervoor leren. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Nog iets wat ik graag zou willen meegeven: als je na de havo een mbo opleiding wil doen, dan moet je je niet laten tegenhouden. Sommige mensen zullen je voor gek verklaren en zeggen dat mbo onder je niveau is. Maar als je liever iets in de praktijk wil en echt een mbo wil doen, dan moet je dat gewoon doen.

Ik vind mensen op het hbo geen betere studenten dan die op het mbo en universitaire studenten niet beter dan hbo-studenten. Het is gewoon een ander soort onderwijs.

Dat heb je mooi gezegd! Hoe ben je eigenlijk bij het Jong & Je Wil Wat jongerennetwerk terecht gekomen?

Ik ben meegegaan naar het feest voor het 5-jarig bestaan van Jong & Je Wil Wat. Daar heb ik toen Nina leren kennen. Vervolgens heb ik me aangemeld voor het jongerennetwerk. Het leek me leuk om mee te kunnen doen aan brainstorms en om een beetje bij te kunnen dragen aan de maatschappij via het jongerennetwerk, door inbreng te geven.

Wat hoop je uit het jongerennetwerk te kunnen halen?

Wat ik er voor mezelf uit wil halen is het in contact komen met andere jongeren en elkaar inspireren. Maar ook dat je inbreng hebt in grotere dingen, in grotere beslissingen van bedrijven. Ik denk ook dat ik mezelf meer kan promoten als fotograaf in het jongerennetwerk, naar grote bedrijven toe waar eventuele opdrachtgevers tussen zitten.  

Dan heb ik eigenlijk nog maar één vraag: Wat is jouw droom voor de toekomst?

Als fotograaf de hele wereld over reizen en kunnen doen wat ik leuk vind. Sommige mensen zeggen dat als je naar de kunstacademie gaat, dat de kansen al zijn vergooid om later veel geld te verdienen. Maar als ik ervan kan rondkomen dan ben ik al blij. Zolang ik maar gewoon kan doen wat ik leuk vind.

Ben je geïnspireerd geraakt door Julia uit ons jongerennetwerk? Houd onze blog dan in de gaten voor meer inspirerende verhalen van “onze” jongeren. Heb je verder nog vragen over wat ons jongerennetwerk voor jouw bedrijf kan betekenen of ben je zelf een jongere en lijkt het je interessant om je bij ons netwerk aan te sluiten? Neem dan een kijkje op: http://jongenjewilwat.nl/jongerennetwerk/.