Jong & Je Wil Wat heeft een eigen jongerennetwerk, met jongeren tussen de 10 en 27 jaar die kennis hebben van ondernemen, programmeren, zorg, sport, gezondheid, muziek, beauty, creativiteit, design, techniek en nog veel meer. We betrekken de jongeren uit het netwerk bij opdrachten voor klanten zoals bijvoorbeeld tijdens een co-creatie sessie, onderzoek en workshops en trainingen. Maar wie zitten er nou eigenlijk in ons jongerennetwerk? Wat voor jongeren zijn het en wat doen ze? De komende tijd stellen we verschillende jongeren uit het jongerennetwerk aan je voor. Voor meer informatie, ga naar: http://jongenjewilwat.nl/jongerennetwerk/.

Vandaag maken we kennis met Giulia van Zwam. Ze is 20 jaar oud en woont in Den Haag waar ze European Studies studeert aan de Haagse Hogeschool. Ze is pas net weer terug in Nederland na een exchange semester van 4 maanden in Canada.

Giulia, waarom ben je European Studies gaan studeren?
Ik had brede interesses toen ik een studie moest gaan kiezen. Ik vond politiek heel interessant, maar cultuur en talen ook. En er zijn eigenlijk geen studies die dat combineren behalve European Studies. Ik zat eerst te denken aan de media, misschien iets met journalistiek, maar iedere keer als ik naar een open dag ging dacht ik, ik mis politiek of cultuur. European Studies was de enige studie die dat eigenlijk allemaal had.

Je komt net terug uit Canada na een exchange semester van vier maanden. Waarom wilde je naar Canada?
Ik heb gekozen voor Canada omdat ik er een keer was geweest en het sprak me heel erg aan. ik dacht dat ik me er wel thuis kon voelen.

Daarnaast ben ik heel erg geïnteresseerd in Europa en ik dacht ‘oké het gaat hier helemaal niet goed met de vluchtelingencrisis, populisme, met hoe mensen met elkaar omgaan en de kant waar het politieke debat naar opschuift’.

In Canada is het heel progressief en heel egalitair. Er is een goede verdeling van verschillende etniciteiten in het parlement. Dus ik wilde wel graag als outsider naar Europa kijken in een land waar men heel positief over spreekt. Ik wilde ook graag kijken of dat wel echt zo positief is en of dat misschien ook mogelijk zou zijn in Europa. Daarom ben ik naar Canada gegaan.

Klinkt heel erg interessant! En wat voor dingen doe jij graag in je vrije tijd naast je studie?
Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik schrijven wel heel erg leuk vindt om te doen. Verhalen of essays schrijven, voor school of voor mezelf, en dan een onderwerp uitkiezen waarvan je denkt ‘daar zou ik graag wat meer over willen weten’. En daar dan helemaal in opgaan door onderzoek te doen en academische artikelen te lezen. Daar bedenk ik dan uiteindelijk een onderzoeksvraag voor en dan ga ik er een essay over schrijven. Daarnaast hou ik mezelf graag bezig met vrijwilligerswerk voor het Nationaal Jeugddebat, waar ik procesbegeleider ben.

Wat doe je precies bij het Nationaal Jeugddebat en waarom heb je je daarbij aangesloten?
Ik heb in 2012 zelf meegedaan aan het Nationaal Jeugddebat en daar een hele leuke tijd gehad. Een paar jaar later kreeg ik een mailtje of ik zin had om te solliciteren voor procesbegeleider. Dat heb ik gedaan en ben daarvoor aangenomen. Nu ondersteun ik de jongeren bij het maken van een voorstel voor een bepaald beleidsgebied zoals onderwijs. Ik vind het leuk om voor de groep te staan en om vrijwilligerswerk te doen en met dit soort dingen bezig te zijn. Ik vind het fijn als je op zo’n manier iets voor de jeugd kan doen in de maatschappij. Daarnaast vind ik het ook gewoon echt een heel mooi project.

Ik zie zo vaak jongeren die echt totaal niet bezig zijn met politiek terwijl zij de stemmers van de toekomst zijn. En zij zijn ook degenen die later te maken krijgen met de politiek. Daarom zie ook het belang in van dat zij er meer mee bezig moeten zijn.

Wat zou je andere jongeren die iets in de politiek willen doen willen meegeven?
Ik denk dat het belangrijkste is dat op het moment dat je een droom hebt je je moet realiseren dat die droom niet zomaar uit zichzelf waar kan worden. Je moet die droom zelf realiseren en je moet er zelf wat voor doen. Als jij wat wil bereiken in de politiek dan moet je dit soort initiatieven opzoeken. Zo heb ik het ook gedaan. Ik ben niet bij het Nationaal Jeugddebat terechtgekomen omdat het via school bekend was. Ik vond dat er te weinig hulp was op school bij het maken van de keuze voor je leerrichting. Ik dacht ‘oke ik ben het hier niet mee eens, ik ben geïnteresseerd in politiek en ik zou er graag wat aan willen doen’. Toen ben ik het op gaan zoeken en ben ik mee gaan doen.

Ik denk dat succes iets proactiefs is. Wil je een droom najagen? Vergeet dan vooral niet het najagen en denk niet alleen aan de droom.

Wat mooi verwoord! En je hebt ook al deelgenomen aan een aantal projecten van Jong & Je Wil Wat. Hoe ben je eigenlijk bij het J&JWW jongerennetwerk terecht gekomen?
Via een andere organisatie ben ik bij Jong & Je Wil Wat terecht gekomen. Ik heb toen meegedaan aan een sessie voor Provincie Brabant over de Provinciale Statenverkiezingen en daarnaast heb ik nog meegewerkt aan het project StudentFirst.

Waarom heb je jezelf voor het jongerennetwerk aangemeld en wat hoop je ermee te kunnen doen?
Als ik bij jullie iets voorbij zie komen wat te maken heeft met vrijwilligerswerk, politiek of bijvoorbeeld studiekeuze, dan vind ik het belangrijk om daar iets aan bij te kunnen dragen en input te geven. Dan wil ik graag meedoen!

Als laatste ben ik nog benieuwd naar jouw droom voor de toekomst?
Ik vind dat een hele lastige vraag om te beantwoorden. Ik zou het misschien wel leuk vinden om diplomaat te worden binnen de EU. Of bijvoorbeeld voor de EU om dan een bepaald belang te behartigen of te promoten.

Ik zou toch graag internationaal bezig zijn met veel culturen en veel talen. Het klinkt heel idealistisch, een mens mag dromen, maar ik zou best wel bij willen dragen aan positieve verandering in de wereld. Want ik vind het heel erg naar hoe er nu wordt omgegaan met vluchtelingen en hoe populisme steeds meer status quo wordt in plaats van solidariteit.

Ben je geïnspireerd geraakt door Giulia uit ons jongerennetwerk? Houd onze blog dan in de gaten voor meer inspirerende verhalen van “onze” jongeren. Heb je verder nog vragen over wat ons jongerennetwerk voor jouw bedrijf kan betekenen of ben je zelf een jongere en lijkt het je interessant om je bij ons netwerk aan te sluiten? Neem dan een kijkje op: http://jongenjewilwat.nl/jongerennetwerk/.