Jong & Je Wil Wat heeft een eigen jongerennetwerk, met jongeren tussen de 10 en 27 jaar die kennis hebben van ondernemen, programmeren, zorg, sport, gezondheid, muziek, beauty, creativiteit, design, techniek en nog veel meer. We betrekken de jongeren uit het netwerk bij opdrachten voor klanten zoals bijvoorbeeld tijdens een co-creatie sessie, onderzoek en workshops en trainingen. Maar wie zitten er nou eigenlijk in ons jongerennetwerk? Wat voor jongeren zijn het en wat doen ze? De komende tijd stellen we verschillende jongeren uit het jongerennetwerk aan je voor. Voor meer informatie, ga naar: http://jongenjewilwat.nl/jongerennetwerk/.

Vandaag maken we kennis met Dennis Voorn. Hij is 15 jaar oud en woont in Loosdrecht. Hij zit op de mediaschool waar hij de richting vormgeving ICT doet. Daarnaast heeft hij samen met vrienden ook al een eigen bedrijf, genaamd Scalelab Benelux.

Dennis, je vertelt dat je nog op school zit. Heb je speciaal voor de mediaschool en de richting vormgeving ICT gekozen in plaats van een gewone middelbare school?
Nou de eerste twee jaar heb ik op mavo gezeten en dat vond ik helemaal niets. Dat was voor mij een te grote school en ik kon daar niet mijn eigen gang gaan. De school waar ik nu op zit, is alleen voor derde- en vierdejaars. Dus heb ik in mijn tweede jaar de keuze gemaakt om in mijn derde jaar over te gaan naar een andere school. Op deze school kan ik mijn eigen ding doorzetten en heb ik meer tijd hiervoor.

Wat doe je in je vrije tijd?
Ik heb niet veel hobby’s. Maar ik reis in het weekend wel vaak, om met vrienden af te spreken. De vrienden die in de buurt wonen doen niet hetzelfde wat ik doe of die hebben andere hobby’s en interesses. Dat gaat wat moeilijk samen. Daarom reis ik in mijn vrije tijd graag naar vrienden toe die dezelfde interesses hebben.

Hoeveel uur ben je in de week bezig met je eigen bedrijf?
Dat is een moeilijke vraag, dat weet ik niet eens. Ik zit gemiddeld tot 16:00 uur op school en dan fiets ik nog naar huis. Ik ben er vooral in de avonduren mee bezig, ongeveer vanaf 17.00 uur tot 23.00 uur.

Kun je iets meer vertellen over je werk, wat doe je precies?
We kijken naar YouTube kanalen en daar krijgen we informatie binnen, over content, copyright en rechten. We kijken of het kanaal hiermee problemen heeft, bijvoorbeeld met rechten van muziek. Wanneer een kanaal het niet op orde heeft, nemen we contact op met de creator en zullen we het samen voor elkaar maken.

Helpen jullie alle content creators op YouTube of moeten ze ergens aan voldoen?
Elke content creator is in principe welkom. Welke content je ook maakt, als je maar aan de laagdrempelige eisen voldoet. Als alles van het kanaal voor elkaar is, zorgen we ook dat er advertenties op het kanaal komen. Daarvan gaat een x aantal procenten naar de creator en een laagdrempelig procent naar ons toe.

Wat zijn jouw grote passies?
Mijn passie van 2017 is om jonge ondernemers een steun in de rug te geven. Dat heb ik vorig jaar ook geprobeerd. Toen heb ik geprobeerd een evenement neer te zetten voor jonge ondernemers, maar dat is helaas niet gelukt. Daarom ben ik het nu, in 2017, opnieuw aan het plannen. Maar nu met wat meer mensen en op een andere locatie, om de kosten wat makkelijker te maken.

Het evenement moet jonge ondernemers een steun in de rug geven. Vanuit workshops en door inspiratie te halen van andere ondernemers. Ik wil jonge ondernemers een idee geven van wat ze in de toekomst allemaal kunnen doen en wat ze kunnen verbeteren.

Hoe kwam je erbij om dit evenement te organiseren?
Eigenlijk omdat ik steeds meer zakelijk in contact moet komen met mensen, maar ik het gevoel heb dat jonge ondernemers niet serieus genomen worden. Voor het evenement heb ik in de zomervakantie van 2016 volop contact opgenomen met bedrijven en mensen die ik ken bij bedrijven. Maar ik kreeg geen antwoord. Ik heb het evenement af moeten zeggen omdat ik niet serieus werd genomen door partners en sponsors. Ik word niet serieus genomen, puur door mijn leeftijd.

Hoe weet je dat het met je leeftijd te maken heeft?
Ik heb het met één sponsor anders aangepakt. Ik heb mijn leeftijd niet verteld en ik zei alleen dat ik een afspraak wilde maken om langs te komen. In die afspraak heb ik mezelf ook niet op leeftijd voorgesteld, maar heb ik eerst gewoon een presentatie gegeven. Toen hebben zij mij pas de vraag gesteld hoe oud ik was en wat ik precies doe. Dat kwam veel beter uit.

Je was toen 14 jaar. Wat voor reacties kreeg je toen je vertelde dat je 14 was?
Ze hadden het niet verwacht met wat ik allemaal doe. Ze zagen mij daarom niet voor een 14-jarige aan.

Werkt het ook wel eens in je voordeel, jong zijn en nu al zakelijk actief?
Aan de ene kant wel, maar het blijft moeilijk om de volgende stap te zetten. Zoals gaan werken bij een bedrijf in dezelfde branche.

Ik kan bijvoorbeeld gaan vakkenvullen maar dat is zonde van mijn tijd als ik wil blijven doen wat ik wil doen. En wat ik wil doen is bij bedrijven werken, maar daar zoeken ze een HBO’er. Dat ben ik nog lang niet, maar ik heb al wel meer ervaring.

Wat zou je andere jongeren adviseren die willen gaan ondernemen?
Wat ik vooral op het begin dacht was: kan dit idee wel? Moet ik dit uitbrengen of moet ik hier iets mee doen? Daar moet je niet over nadenken, je moet het gewoon doen! Doe wat je leuk vindt, je passie volgen, je droom. Als het niet gelijk lukt, dan maakt dat niet uit. Een keer, twee keer, maakt niet uit hoeveel keer je faalt, je komt er wel weer bovenop.

Ik heb in het begin best wel wat fouten gemaakt en daar heb ik van geleerd. Bij het evenement had ik het bijvoorbeeld te groot aangepakt. Ik had het iets te groot naar buiten gegooid waardoor er best wel veel commentaar op was dat het niet doorging. Vooral van de wat grotere YouTubers en personen die wat groter zijn in de branche waar ik in zit. Dat doe ik in 2017 anders.

Hoe ben je bij ons jongerennetwerk terecht gekomen?
Dat is via Nick gegaan. Een vriend uit Breda, die heeft mij in de groep gegooid. Hij zei dat als je dingen nodig hebt, je via Jong & Je Wil Wat en het jongerennetwerk in contact kan komen met anderen.

Waarom heb je je aangemeld?
Ik was eigenlijk vooral opzoek naar wat steun vanuit andere ondernemers, bedrijven en organisaties. Die mij steun kunnen geven om mij een beetje de goede richting in te duwen. Ik hoop connecties uit het netwerk te halen om het over mijn evenement te hebben, over hoe ik het zou kunnen opzetten. En ik hoop ideeën en feedback te kunnen krijgen over het programma en of het de jongeren leuk lijkt om zelf aanwezig te zijn op het evenement.

Een moeilijke vraag misschien, maar wat is jouw droom voor de toekomst?
Dat is eigenlijk een makkelijke vraag:

ik wil jonge ondernemers de mogelijkheid geven om zichzelf te laten zien. En ik vind dat bedrijven, ondernemers en eigenlijk iedereen in dit land en in de wereld jonge ondernemers moet vertrouwen en de stap moet ondernemen om met ze samen te werken.

Dennis werkt nu sinds april bij record label Spinnin’ Records. Een bedrijf in de branche waarin hij zo graag wilde werken. De aanhouder wint!

Ben je geïnspireerd geraakt door Dennis uit ons jongerennetwerk? Houd onze blog dan in de gaten voor meer inspirerende verhalen van “onze” jongeren. Heb je verder nog vragen over wat ons jongerennetwerk voor jouw bedrijf kan betekenen of ben je zelf een jongere en lijkt het je interessant om je bij ons netwerk aan te sluiten? Neem dan een kijkje op: http://jongenjewilwat.nl/jongerennetwerk/.