Einde groep 8, klaar voor een nieuwe start. Op 5 september begonnen ook de nieuwe brugklassers in Brabant. Een groter gebouw, een lesrooster, echt huiswerk, een kantine en voor elk vak een andere docent. Jong & Je Wil Wat vroeg Daan (12) uit het jongerennetwerk te vertellen over zijn eerste week in de brugklas.

Zondag 4 september, bijna naar de brugklas

Voor de zomer nam Daan afscheid van zijn basisschool met een knallende musical. En nu is het bijna zover, de middelbare school, op naar de brugklas. Daan gaat naar vmbo-t/havo op het Stedelijk College in Eindhoven. “Ik vond het op zondag wel best spannend, want ik wist niet wat me de eerste week precies te wachten stond.”

Maandag 5 september, dag spanning

De eerste dag naar school. Een ander rooster, pas halverwege de dag beginnen en niet eens gelijk in de klas. “Toen ik maandag eenmaal naar de brugklas ging viel de spanning gelijk van me af. De eerste dagen hadden we alleen introductie. Kennismaken met de school, mijn klas en mijn mentor. Het was heel leuk! Onze mentor geeft ons ook wiskunde. Hij is heel aardig, maar kan ook best streng zijn.”

Woensdag 7 september, nu begint het echt

Na de introductie is het dan toch echt tijd om met een tas vol boeken naar school te gaan. “Op woensdag hadden we onze eerste lessen. Best hard werken, alhoewel we nog niet echt veel huiswerk hebben. Ik doe tweetalig dus ik heb veel vakken in het Engels, echt heel leuk.”

Ook de pauzes zijn natuurlijk niet zoals op de basisschool. In plaats van rennen op het schoolplein is het rennen voor een tafel in de kantine. “Soms moeten we rennen voor een tafel in de kantine, maar op de middelbare school is het wel heel gezellig”.

Donderdag 8 september, nieuwe lokalen en kluisjes

Niet meer dezelfde leraar voor de klas, maar elk uur een andere. En dat betekent dus ook van lokaal wisselen.
“De leraren zijn ook heel fijn. Ze herhalen de eerste dagen veel, maar dat is handig. De lokalen zijn heel goed te vinden, maar in het begin is het nog wel lastig. Ik heb ook een kluisje en alles wat ik niet nodig heb, doe ik daar in. Zeker op de dagen dat ik gym heb, is dat wel heel fijn. Mijn rugtas is al zwaar genoeg.”

Vrijdag 9 september, de week zit er op

De eerste week zit er alweer op. Gelukkig heeft Daan nog een heel schooljaar voor de boeg
“We hebben ook activiteitenweek, dan ga je met je klas de hele week allemaal leuke dingen doen. De derde activiteitenweek van het jaar gaan we op reis naar York. Nee niet New York, maar York lijkt me ook wel cool. Ik zou willen zeggen ‘en nu ga ik huiswerk maken’, maar dat heb ik al af.”

Daan is 12 jaar, houdt van hockey, gamen en strips lezen