De Jeugd Is Tegenwoordig, lui, eenzaam, sociaal, cool, braaf, slim en rebels. Toch? Wie de jeugd van tegenwoordig is, daar verschillen de meningen nogal over. Een ding is zeker, “De Jeugd Is Tegenwoordig” is het nieuwe boek van Pedro de Bruyckere en Bert Smits. Ook wel bekend van de blog en boek X, Y of Einstein. Ik kreeg dit nieuwe boek een tijd geleden opgestuurd om er een review over te schrijven.

Een compleet beeld over jongeren – voor iedereen

Het boek lijkt in eerste opzicht op veel andere boeken over de jeugd. Het behandelt dezelfde onderwerpen zoals werk, ouders, vrienden, puberteit, media, school etc. Alleen is dit boek net even anders, Pedro & Bert gaan in op de mythes die over de jeugd heersen en ontkrachten en belichten deze wanneer nodig. Het mooie daaraan is dat het een beeld schept wat klopt, gewoon zoals het is. Zonder poespas. Recht door zee.

Het verhaal is goed onderbouwd met allerlei onderzoeken naar jongeren, zowel uit Nederland als uit België. Dat maakt dat het geloofwaardig overkomt, maar wel belicht vanuit verschillende hoeken. Pedro & Bert gaan ook niet enorm diep in op alle generatienamen die er bestaan. Erg prettig, ik word namelijk een tikje gestoord van alle namen en leeftijden die elkaar regelmatig tegenspreken. Zij geven wel aan dat ze de naam Millenials het meest passend vinden. Of te wel jongeren die bij de milleniumwissel adolescent werden.

Het boek is zowel voor de ervaren jongerenmarketeer als een opvoeder geschreven. Het hoofdstuk over nieuwe media gaat bijvoorbeeld over vragen die elke opvoeder heeft. Wat doet al die media met mijn kind en waar heeft het invloed op? En wat moet ik daar mee? Ook de puberteit en de hersenen worden doorgenomen. Ik ben nog niet eerder een totaalplaatje tegengekomen voor iedereen die iets met jeugd te maken heeft.

Eindoordeel

Kortom, dit boek is voor iedereen – ervaren of onervaren – relevant. Voor de mensen die regelmatig met de jeugd omgaan zal het niet heel vernieuwend zijn, maar het geeft een mooi, compleet en praktisch overzicht.

Lees hier meer over het boek