Youtubers zijn jongeren die bekend zijn met hun eigen YouTube kanaal. Zij verdienen vaak geld met vloggen: bloggen op video. Het idee komt uit Amerika en is inmiddels enorm populair in Nederland. Waar vloggen ze dan precies over? Hoe worden Youtubers zo populair dat ze er op jonge leeftijd al geld mee verdienen? Lees in dit artikel alles over Youtubers.

Wanneer wordt een vlog populair?

‘Ik wil je graag waarschuwen voor je nieuwe verslaving. Ik.’, zegt Kelvin zelfverzekerd in het introductiefilmpje van zijn YouTube kanaal TheKelvlog. Kelvin heeft inmiddels meer dan 125.000 abonnees die trouw zijn filmpjes kijken. Zijn vlogs hebben eigenlijk niet echt een centraal thema, het gaat gewoon over wat een 17-jarige jongen dagelijks bezig houdt. Toch werkt het goed omdat Kelvin gewoon lekker zichzelf is. Hoewel zijn filmpjes er gelikt uitzien komt hij oprecht en geloofwaardig over.

Eigenlijk maakt het niet uit of de jongeren een centraal thema kiezen voor hun vlogs. Youtubers worden vooral populair omdat ze authentiek en echt zijn. De unique selling point van een goedlopend YouTube kanaal is dus eigenlijk de persoonlijkheid van de vlogger. Door het hanteren van een echte eigen stijl onderscheiden ze zich van de rest. Het uitstralen van passie is belangrijk. Populaire youtubers hebben duidelijk plezier in het opnemen van vlogs.

Waar vloggen youtubers over?

Hoewel een YouTube kanaal niet echt een centraal onderwerp nodig heeft, zijn er wel een aantal onderwerpen die populair zijn. Meiden vloggen bijvoorbeeld graag over beauty of fashion. In dergelijke vlogs laten zij zien welke kleding ze hebben gekocht en hoe zij kledingstukken met elkaar combineren. Ook zijn er veel tutorials waarin wordt uitgelegd hoe je een bepaalde look kan creëren met make-up. Cynthia van misslipgloss.nl is bijvoorbeeld zo populair dat ze fulltime bezig is met beauty op haar Youtube kanaal.

Sinds de foodie trend zijn jongeren meer gaan vloggen over voedsel. In foodvlogs laten jongeren zien wat zij zoal eten en hoe zij dit klaar maken. Zij geven daarbij tips en recepten, maar inspireren andere jongeren ook om lekker en gezond te eten.

Onder jongens is vloggen over gaming populair. Youtubers doen verslag over alles wat met games te maken heeft. Sommige jongeren gaan in op een heel specifiek onderwerp, zoals www.gta5videos.com van 17-jarige Stefan en Jelle. Maar er zijn ook meisjes die vloggen over games! Mannelijke youtubers zijn over het algemeen veel meer bezig met humor dan de meiden. Natuurlijk maken de meeste vloggers wel af en toe grapje, maar je ziet dat sommige jongens echte sketches creëren. Een voorbeeld daarvan is de serie Marokkaan geeft rijles, van Mertabi.

Andere onderwerpen die terugkeren zijn films, sport en gadgets.

Hoe verdienen youtubers geld met vloggen?

Jongeren gaan geld verdienen met een YouTube kanaal zodra de vlogs veelvuldig worden bekeken. Het verdienmodel is vrijwel hetzelfde als dat van een tijdschrift of een geschreven blog. Het maken van content levert an sich niets op, maar reclame toevoegen aan die content wel. Hoe vaker een vlog wordt bekeken, hoe meer geld de jongeren ophalen van adverteerders.

Jonge vloggers zijn social influencers: invloedrijke personen via social media. Wanneer een populaire youtuber je product aanprijst in een vlog bereikt deze boodschap een grote groep jongeren. Maar dat doen zij niet zomaar. Vloggers worden alleen succesvol met een eigen authentieke persoonlijkheid. Zij zullen er dus meestal voor kiezen om alleen reclame te maken voor iets wat echt bij ze past. Op die manier is de reclame oprecht en wordt het mogelijk een specifieke doelgroep te bereiken.

Teske vlogt over food en beauty. Ze houdt enorm van de smaak van citroen en daarom heeft Spa Citron haar benaderd. In samenwerking met het merk heeft ze een vrolijk zomers filmpje gemaakt over citroenen. Hoeveel Teske hiermee heeft verdiend is onbekend, maar ze houdt er ongetwijfeld iets leuks aan over.

Populaire youtubers krijgen soms hulp bij het geld verdienen met hun vlogs. Social 1influencers is een bureau wat jongeren probeert te linken aan elkaar en aan commerciële partijen. Op deze manier krijgen de jongeren ondersteuning bij het verdienen van geld. Teske en Kelvin zijn beide aangesloten bij het bureau. Net als filmsterren of popartiesten worden zij gemanaged.

Dutch YouTube Gathering: event rondom youtubers

Zaterdag 24 mei vond het grootste online video evenement in Nederland plaats: de Dutch YouTube Gathering. Het evenement is voor iedereen die van online video houdt en draait voornamelijk om de youtubers community. Jongeren die meer dan 25.000 abonnees hebben op hun YouTube kanaal komen in aanmerking om als V.I.P. uitgenodigd te worden. Jongeren ontmoeten elkaar en wisselen ervaringen uit. Bekende youtubers doen signeersessies voor hun trouwe fans, als echte rocksterren dus!

Naast het Community programma waar allerlei leuke en gezellige dingen te doen zijn, is er ook de mogelijkheid om kennis te delen in het Industry programma. Jonge vloggers, maar ook adverteerders, platformen en managers doen mee aan allerlei sessies, zoals ‘The Future of Online Video’ en ‘Earning Money’. Deze sessies zijn bedoeld om kennis te delen, te netwerken en te leren van elkaar. Dit gedeelte van het evenement is voornamelijk bedoeld voor (jonge) professionals die ook in de toekomst bezig willen zijn met online video.

Youtuber: de perfecte carrière voor jongeren

Youtubers zijn als BN’ers of filmsterren in de wereld van online video onder jongeren. Ze hebben fans en worden gezien als rolmodel. Het is meer dan een uit de hand gelopen hobby. Hoewel de jongeren het vloggen natuurlijk enorm leuk vinden, pakken ze het meestal erg serieus aan. Veel youtubers verdienen nu al geld met hun kanaal en zien ook mogelijkheden voor de toekomst.

Er is inmiddels een echte youtuber community ontstaan. Youtubers zoeken elkaar op en gaan samenwerkingsverbanden aan. Samen ontdekken ze de mogelijkheden van online video’s. Het is gaaf om te zien dat jongeren hier op een jonge leeftijd al mee bezig zijn. Op deze manier kunnen zij geld verdienen door zichzelf te zijn en te doen wat ze leuk vinden, dat wil iedereen wel!

De volgende Alles Over

Deze week stonden youtubers centraal in de Alles Over. Wat wilde jij altijd al weten over de wereld van jongeren? Ben je benieuwd naar de laatste trends en wil je weten hoe jongeren tegen een bepaald onderwerp aankijken? Laat het ons weten!

Photocredits FungBrosComedy