Vorige week schreven we een Alles Over Tinder. En deze week gaan we in op de populairste apps om te chatten onder jongeren. We zien dat jongeren zich steeds meer terugtrekken op ‘gesloten netwerken’ in plaats van openbare netwerken zoals Facebook, Twitter of Instagram. Deze gesloten netwerken zijn apps om mee te chatten, zoals Whatsapp, iMessage en Snapchat. In dit artikel leggen we uit hoe de chat apps werken, wat jongeren hier doen en wat ze er van vinden.

Welke chat apps zijn populair en hoe werken ze?

Momenteel zijn er 2 populaire chat apps; Whatsapp en Snapchat. Opkomende chat apps zijn Telegram en WeChat.

Cijfers chat apps

Wat is Whatsapp?

Whatsapp is de meest gebruikte chat apps onder jongeren. Ook bij volwassenen is deze app heel populair. Whatsapp vervangt het oude smsen. Via deze app kun je met personen, maar ook met groepen chatten via het internet. Dus naast internetkosten zijn er geen verdere kosten verbonden aan het chatten. Naast het versturen van tekstberichten kun je ook foto’s, video’s en audio bestanden sturen. In juni 2013 deed Mijn Kind Online onderzoek naar o.a. het gebruik van chat apps, zie hier boven de grafiek. Whatsapp is overgenomen door Facebook in februari 2014. Dit leverde nogal wat discussie op over privacy en ook een aantal downtimes. Tijdens deze overname kwam Telegram op, hierover later meer.

Wat is Snapchat?
Cijfers snapchat

Snapchat is in 2013 langzaam opgekomen. Het is momenteel een populaire chat app onder jongeren. Uit onderzoek van NewCom Research & Consultancy van begin dit jaar blijkt dat zo’n 0,4 miljoen Nederlandse jongeren tussen de 15 en 19 jaar Snapchat gebruikt. 185.000 jongeren gebruiken deze chat app dagelijks. Er worden dagelijks meer dan 400 miljoen foto’s verstuurd via Snapchat wereldwijd, dat is meer dan via Facebook. Met Snapchat kun je video’s en foto’s versturen naar vrienden. Je maakt een foto of een korte video, voegt hier eventueel nog wat tekst of tekeningen aan toe en je bepaalt daarna hoe lang de ontvanger het bericht mag zien (1-10 seconde). Snapchat waarschuwt zelfs als iemand een screenshot maakt van jouw verstuurde foto.  Al zijn er verschillende apps op de markt waarmee foto’s toch opgeslagen kunnen worden. 

Snapchat kwam afgelopen vrijdag met een grote update. Lees er hier meer over. 

Wat is Telegram?

Telegram heeft dezelfde functies als Whatsapp, alleen zijn ze scherper op privacy. De berichten kunnen bovendien versleuteld worden verstuurd én het is mogelijk privéchats aan te maken waarvan de geschiedenis niet wordt opgeslagen. In Nederland waren er in maart 2014 naar schatting 800.000 bezoekers. Hoeveel jongeren gebruik maken van deze chat app is niet bekend. Tevens is niet bekend hoeveel mensen er nu nog actief gebruik van maken. Maar het is een app om in de gaten te houden. Net zoals WeChat wat momenteel erg populair is in Azië.

Wat doen jongeren op Whatsapp en Snapchat?

Het is goed om te weten welke chat apps er zijn en wat deze apps kunnen. Maar misschien nog wel belangrijker is om te weten wat jongeren op deze apps doen.

Wat doen jongeren op Whatsapp?

Op Whatsapp chatten jongeren met elkaar. Dit doen ze in een-op-een gesprekken, maar vooral ook in groepen. Bijvoorbeeld een groepsapp met een vrienden groep, met je klas en ook met familie. Ook worden er groepsapps voor gelegenheden aangemaakt, zoals voetballen in het park of een verjaardag. Uit het bovenstaande onderzoek van MijnKindOnline blijkt dat 87% van de onderzochte groep tussen de 10 en 17 jaar dat zij 1 of meerdere groepchats hebben met vrienden. 58% zit in een whatsapp-groep met klasgenoten. En 32% van de jongeren zit in een familie whatsapp-groep.

In het onderzoek zegt Pieter Jan (15) “In de klassengroepschat zitten 27 kinderen en dan word je wakker en heb je 1000 berichten die zijn naar een kwartier pas geladen ofzo”

Deze groepsapps gaan op zo’n razend hoog tempo dat je in een uurtje makkelijk een paar honderd berichten mist, al dan niet in een kortere tijd.

Wat doen jongeren op Snapchat? 

Snapchat is een chat app vooral voor fun. Jongeren weten dat beschamende foto’s ze kunnen achtervolgen op het internet. Doordat de content op Snapchat maar kort verschijnt kunnen ze lekker gek doen. Het zijn dus vooral foute en grappige foto’s die jongeren aan elkaar doorsturen, lekker plezier maken met je vriendengroep.

Eline (19) “Lekker foute selfies sturen op Snapchat naar m’n vrienden”.

Snapchat staat sinds het begin bekend als een sexting tool voor jongeren en werd door vele media als gevaarlijk bestempeld. En natuurlijk zijn er jongeren die het hiervoor gebruiken, maar dat is zeker niet de grootste groep! Lees hier 10 dingen die je moet weten over Snapchat door The Guardian. 

De volgende Alles Over.

Dat was ‘m dan weer voor deze week, alles over populaire chat apps over jongeren. Heb je iets wat je altijd al wilde weten over de wereld van jongeren? Bijvoorbeeld iets over het gebruik van een specifieke game of een laatste trend? Laat het ons weten en wij schrijven er een ‘Alles over’ blog over.