Je kunt er niet meer omheen. Generatie Y betreedt de arbeidsmarkt. Binnen jouw organisatie krijg je dus ook steeds vaker te maken met deze nieuwe generatie werknemers. Of het nu op je werkplek is, binnen je team of op projectbasis, samenwerken met generatie Y gaat gebeuren. De mensen die vallen binnen generatie Y worden ook wel Millennials genoemd. Ze zijn geboren tussen grofweg 1982 en 2001 en daarmee tussen de 14 en 33 jaar. Een andere generatie, getekend door andere maatschappelijke ontwikkelingen, maakt een groep met een andere denk- en werkwijze. Hoe zorg je ervoor dat jij, als Babyboomer (geboren tussen 1946 en 1964) of Generatie X’er (geboren tussen 1964-1982), en je collega’s optimaal kunnen samenwerken met deze nieuwe collega’s? Hoe zitten ze in elkaar? En hoe begeleid je generatie Y juniors in hun werk? Lees hier 7 tips voor effectief samenwerken met de nieuwe generatie werknemers: generatie Y.
Tip 1. Formuleer een concreet doel
Generatie Y is meer gefocust met een doel voor ogen. Dus formuleer daarom, voorafgaand aan een project, taak of vergadering, een concreet doel en breng de stappen ernaar toe in kaart. De ‘waarom’ vraag is belangrijk voor ze. Ze willen graag weten waarom ze iets doen om hun werk betekenis te geven.
Tip 2. Splits taken op
Generatie Y is er aan gewend om de hele dag heel veel prikkels te moeten verwerken. Ze worden van jongs af aan al zowel offline als online getriggerd. Daarom hebben ze een relatief korte spanningsboog ten opzichte van oudere generaties. Ze zijn snel, maar daardoor ook sneller afgeleid. Als ze door de bomen het bos niet meer zien, ga dan niet voorkauwen. Maak de weg naar het doel overzichtelijker door taken op te splitsen. Kleinere, korte taken zijn behapbaar en vereisen wel concentratie, maar voor een korter moment. Bij kleine taken kunnen ze telkens makkelijker hun focus weer hervatten.
Tip 3. Bewaak de tijd
Als je met Millennials vergadert is het, naast het formuleren van een concreet doel, ook relevant om de verschillende onderwerpen die aan bod komen te noemen en daar een bepaalde tijd aan te besteden. Een valkuil bij vergaderen is te lang doorgaan op hetzelfde onderwerp. Generatie Y’ers zijn gewend snel te schakelen. Als ze merken dat een besproken onderwerp niet tot een conclusie leidt, dan haken ze af. Houd ze scherp door de tijd te bewaken. En als een discussie niet wordt afgerond, ga dan verder naar een nieuw onderwerp. Zo is er weer verse input voor ze om geprikkeld te blijven. Ook bij individuele taken werkt het goed om de tijd te bewaken. Overleg met ze hoe lang ze denken aan een taak te moeten besteden en neem dit als doel. Generatie Y is over het algemeen hardwerkend onder tijdsdruk.
Tip 4. Werk op gelijkwaardig niveau samen met generatie Y
Millennials komen het beste tot hun recht als je op gelijkwaardig niveau met ze samenwerkt. Met anderen concurreren vanaf verschillende eilandjes is niet voor deze generatie weggelegd. Ze hebben geen boodschap aan hiërarchie. Macht en aanzien is volgens hen overrated. Generatie Y werkt vanuit een innerlijke drive: een visie of een passie. Als je een gedeelde visie of passie hebt is het voor hen heel logisch dat je samenwerkt, want samen sta je sterker. Geef ze het gevoel dat je samen naar een hoger doel werkt. Laat ze zien dat je een visie of passie deelt, dan ben je een gemotiveerde collega rijker. Daarnaast is het voor generatie Y ook heel normaal dat privé en zakelijk niet strict gescheiden zijn. Een persoonlijke band creëert juist meer waarde.
Tip 5. Sta open voor ideeën
Als je al een tijd binnen dezelfde organisatie werkt ken je het klappen van de zweep. Je weet welke dingen er wel en niet mogelijk zijn. En je weet welke ideeën en projecten er zijn uitgeprobeerd en wat wel en niet heeft gewerkt. Als een generatie Y collega met een soortgelijk idee komt, kan het je al gauw gebeuren dat je reageert met ‘dat kan niet’, ‘dat mag niet’, ‘dat hebben we al geprobeerd’ of de klassieke ‘ja, maar’. Maar wacht daar even mee en laat ze uitpraten. Millennials komen misschien met soortgelijke ideeën, maar in een nieuw jasje. Daarnaast zijn ze oplossingsgericht. Als je openstaat voor hun ideeën, dan denken ze ook graag mee over de mogelijkheden die er wel zijn. Probeer hun creativiteit en jouw kennis uit het verleden te bundelen om nieuwe ideeën nieuw leven in te blazen en te perfectioneren.
Bekijk het filmpje om te zien welke reacties vaak voorkomen in organisaties die al wat langer bestaan. Maar dit zij nu juist de reacties die nieuwe ideeën de kop indrukken:
Tip 6. Neem Generatie Y serieus
Neem je generatie Y collega’s net zo serieus als je andere collega’s. Ook al zijn ze jonger en nieuwer, dat wil niet zeggen dat hun mening of ideeën minder van kwaliteit zijn. Elkaar serieus nemen en respecteren is belangrijk voor een goede samenwerking. Dit kun je dus ook van hen verwachten. Als jij als collega X’er of Babyboomer ondanks dat je ouder bent of langer in de organisatie werkt, naar Millennials luistert en ze serieus neemt, dan voelen ze zich gewaardeerd. Dit zorgt ervoor dat ze willen bijdragen aan de organisatie. En dat ze zich niet geremd zullen voelen in het aandragen van nieuwe ideeën.
Tip 7. Geef Generatie Y verantwoordelijkheid
Een manier waarop je Millennials het gevoel geeft dat ze serieus worden genomen is door ze verantwoordelijkheid te geven. Generatie Y is perfectionistisch. Ze willen je maar al te graag laten zien wat ze in huis hebben. Laat ze een keer een vergadering leiden. Of vraag ze na te denken over een probleem waar je organisatie tegenaan loopt. Je zult je verbazen welke nieuwe inzichten je krijgt, mits je ze het vertrouwen geeft dat ze het met hun eigen kennis kunnen. Geef ze niet te veel richtlijnen maar motiveer ze. Je zult zien dat je geïnspireerd wordt doordat generatie Y kijkt vanuit een ander perspectief.
En gebruik hun kracht! Geef ze de verantwoordelijkheid over social media bijvoorbeeld. Generatie Y is opgegroeid tijdens of na de opkomst van het digitale tijdperk. Zij weten precies hoe social media werkt en hoe je het kunt inzetten. En ook al doen veel generatie X’ers en Babyboomers een goede poging, je spreekt een taal pas echt goed als je ermee bent opgegroeid. Dus maak hier gebruik van! Ze helpen graag.
Leer van elkaar
Een mix van generaties binnen een organisatie maakt het een diverse en bruisende plek om te werken. Met al die verschillende denk- en werkwijzen krijg je inzichten vanuit allerlei perspectieven en vul je elkaar aan. En door samen te werken kun je van elkaars denk-en werkwijze leren. Verrijk en versterk elkaar binnen de organisatie! Generaties Babyboom en X kunnen hun ervaring en vakkennis delen met de nieuwe generatie werknemers. Waarop Generatie Y zorgt voor een nieuwe frisse wind in de organisatie. So be prepared! Wil je meer tips en inzichten over generatie Y in het algemeen of generatie Y op de werkvloer? Boek een workshop!
Geef een reactie