’Trendrede schetst zwart toekomstbeeld’ was een van de koppen in de Spits toen ik in de trein zat onderweg naar de TrendRede 2013. De Spits was er vroeg bij en dacht met deze zin de TrendRede voldoende te hebben samengevat. Maar ik moet toch zeggen dat nadat ik de TrendRede te horen kreeg ik er met een stuk positiever gevoel weg ging dan dat de krantenkop mij had doen denken.

De TrendRede 2013 viert wat we kunnen bereiken door onze handen ineen te slaan op lokaal niveau, eerst inzoomen en daarna pas uitzoomen. We moeten niet afhankelijk zijn van grote bedrijven maar zelf aan de slag. Jongeren lijken zich hier makkelijker bij neer te kunnen leggen dan volwassenen. Hun ondernemerschap, toewijding en aanpassing aan de multidimensionale realiteit is iets waar volwassenen nog van kunnen leren.

Hier volgen de drie trends uit de TrendRede 2013 waarbij jongeren het voortouw nemen en de rest zal volgen.

1. Scheidslijnen verdwijnen

De TrendRede vertelt ons dat we de verschillende dimensies van de realiteit gaan onderzoeken. Dat betekent dat we problemen en kansen vanuit verschillende perspectieven moeten gaan bekijken waardoor de scheidslijnen tussen deze dimensies verdwijnen.
Jongeren leven al in deze multidimensionale wereld en voelen zich hierin als een vis in het water.

Gesprekken op het schoolplein lopen vloeiend over in het beantwoorden van een Whatsappbericht en vervolgens chatten ze verder op Facebook, of het nouvia de smartphone, de tablet of de pc is. Jongeren lijken zich niet druk te maken over het vervagen van deze scheidslijnen tussen individu en virtividu. Waarmee we met virtividu bedoelen: de mens dat de virtuele wereld ziet als een reële wereld waar hij zich kan ontplooien en zijn dromen na kan jagen. Deze werelden lopen bij jongeren al zo door elkaar dat ze leven in een combinatie van beide.

 

2. Toegewijde aandacht

Er is behoefte aan vakmannen die vanuit de kern van hun vak kunnen werken. Toegewijde makers, zoals de TrendRede hen beschrijft. Als voorbeeld in de TrendRede wordt Epke Zonderland genoemd. Hij is het bewijs dat de combinatie van talent en toegewijde aandacht tot een nieuw niveau vakmanschap kan leiden. Grenzen zijn onzichtbaar door deze combinatie te verleggen en maken dingen die onmogelijk leken mogelijk.

Klik hier voor het bekijken van de winnende turnoefening die Epke deed tijdens de Olympische Spelen 2012 in Londen.

Wat niet in dit filmpje te horen is, is dat commentator Hans van Zetten daarna nog een uitspraak deed met als doel alle jongetjes van Nederland aan te sporen hun dromen na te jagen: ‘Jongetjes van Nederland, het kan dus! Ook al woon je in Nederland, Ga aan de slag! Ga aan het werk! Stel een doel!’

Een jongetje dat door toegewijde aandacht zijn droom heeft verwezenlijkt is de 9-jarige Caine uit Los Angeles. Hij bouwde, helemaal van karton, zijn eigen speelhal. Helaas kwamen er weinig voetgangers voorbij de plek waar Caine zijn speelhal had gebouwd dus het enige wat nog ontbrak waren klanten. Maar op een dag kwam er één klant binnen die Caine’s grootste wens in vervulling liet gaan.

 

3. De datagoudkoorts

Door technologie wordt kennis, communicatie en kapitaal breed beschikbaar voor iedereen, maar dan ook echt iedereen. Jongeren zijn hiermee opgegroeid en kunnen relevant van niet relevant onderscheiden. Zo ontwikkelde de 15-jarige Jack Andraka een goedkope en effectieve test op alvleesklierkanker door tijdens zijn biologieles wat te googlen en met die informatie in zijn achterhoofd is hij gaan experimenteren. Hiermee won hij de meest prestigieuze wetenschapsprijs voor middelbare scholieren.